The Square (Квадратът) на шведския режисьор Рубен Йостлунд, копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели шест от Европейските филмови награди, раздадени в Берлин за 30-и път (снимки, видео)

"Квадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд, копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, която спечели шест от Европейските филмови награди, раздадени в Берлин за 30-и път.

Филмът на годината, избран и за най-добра европейска комедия, е в програмата на 22-рия София филм фест през март. В актива му има и друго престижно отличие - "Златната палма" от 70-ия кинофестивал в Кан.

Виж още: Филмите и актьорите, наградени от Педро Алмодовар в Кан (снимки)

"Този филм е посветен на тоталната принуда към политическа коректност - това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на своите автори", коментира тогава председателят на международното жури Педро Алмодовар.

По думите му "това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е толкова богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад - представен по толкова изключителен начин от майстор режисьор в киноистория, е важно тя да бъде видяна!"

Още след премиерата му в Кан през май започнаха да се срещат определения като "остра сатира", "предизвикателен", "изключителен", "неочаквано силен", "блестящ", а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри.

Над 3000 членове на Европейската филмова академия (ЕФА) присъдиха на "Квадратът" и статуетките за режисура, сценарий, сценография и актьор номер 1 в лицето на Клаес Банг.

Партнират му американската актриса Елизабет Мос (сериалите "Момчетата от Мадисън авеню" и "Историята на прислужницата"), Доминик Уест и Тери Нотари, който пресъздава ролята си от новата трилогия по "Планетата на маймуните".

"... Европа има по-солидни и сериозни основи, които не са парите и непрестанното желание да се реализират приходи - ние притежаваме културни традиции и идеи за това какви сме ние като хора и като социални същества... Готови ли сме да се борим за нашите идеали? Нашето филмово семейство има огромно значение за хората и може да промени света - ние носим отговорност за това!...", заяви на церемонията по повод кръглата годишнина режисьорът и председател на ЕФА Вим Вендерс.

Източник: София филм фест