През последните седмици трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести, който се е състезавал за България и Турция, страдаше от усложнения след чернодробна трансплантация

Наим Сюлейманоглу, един от най-известните хора с нисък ръст, наричан "джобния Херкулес" за съчетанието от неимоверна сила и едва 147 см височина, почина в турска болница.

Легендарният спортист, който е трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести, беше хоспитализиран в критично състояние в края на септември и бе поставен в състояние на изкуствена кома поради чернодробна недостатъчност.

Той остана в интензивното и след като се върна в съзнание, а броени дни по-късно, след намирането на съвместим донор, претърпя животоспасяваща трансплантация на черен дроб.

През последните дни обаче Наим получи усложнения и издъхна след мозъчен кръвоизлив.

Първоначално роденият в българското село Птичар щангист не искаше да се знае за тежкото му състояние; не споделил за болестта си дори пред собствения си син. Седмица преди комата бил изписан от болница, но после състоянието му се влошило и бил върнат в болничното заведение с линейка.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган лично следеше състоянието на шампиона и настоя да бъде преместен в друго здравно заведение, а след операцията му отиде на свиждане.

В началото на тази година Сюлейманоглу навърши 50. Той е роден в България и през 1983 г. за пръв път подобрява световния рекорд. По време на възродителния процес обаче е преименуван на Наум Шаламанов и още през 1986 г. емигрира в Турция и се превръща в един от най-изтъкнатите спортисти на южната ни съседка.

Именно за Турция печели първата си олимпийска титла през 1988 г. в Сеул, която защитава в Барселона 1992, а след това и в Атланта 1996 (видео).

В актива на Сюлейманоглу има също така две световни (от общо седем) и три европейски титли за България. Състезава се от 16-годишна възраст и в хода на спортната си кариера е подобрил близо 50 пъти световните рекорди в щангите.

След игрите в Сидни през 2000 г. спира състезателната си дейност и прави опити да влезе в турския парламент, като се кандидатира за депутат.

На погребението му в Истанбул присъстваха турският премиер и други официални лица.

Жълтата преса у нас отдавна пишеше както за здравословните, така и за финансовите проблеми на бившето спортно величие.

Гледай в YouTube: Животът на Наим Сюлейманоглу в анимация

По-рано тази година той се върна в България за погребението на своя треньор в националния отбор Иван Абаджиев, който го открива за големия спорт и работи с него в продължение на осем години.