На 10 май цигуларят Филип Квинт представя със Софийската филхармония и концерта на Корнголд, с чийто запис беше номиниран за "Грами"

Филип Квинт е гост-звездата в концерта на Софийската филхармония на 10 май в зала "България" под диригентството на Найден Тодоров. Нашумелият музикант представя пред българската публика Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд, с чийто запис от 2009 г. е бил номиниран в две категории на наградите "Грами".

Програмата включва и сюита с музиката на Дмитрий Шостакович към съветския филм "Стършел" (Овод, 1955), екранизация по едноименния роман на Етел Войнич, популярен и у нас.

Роден в Санкт-Петербург, Филип Квинт учи в московското специално музикално училище за даровити деца при феноменалния цигулар Андрей Корсаков и прави дебюта си с оркестър едва 9-годишен с Концерт №2 от Виенявски. След като се мести да живее в САЩ, учи в "Джулиард", където получава бакалавърска и магистърска степен.

Оттам нататък американски композитори му посвещават новите си произведения, а всеки негов проект е удостояван с награди и номинации. Той става и първият класически музикант с главна роля в значим независим игрален филм - Downtown Express (2010).

Към това се добавя и фактът, че Квинт с успех създава камерни състави от различни стилове, например танго и джаз. Инструментът, на който свири - "Зенхаузер" от 1738 г. на Джузепе Гуарнери, известен още като"Дел Джезý, - му е предоставен от обществото "Страдивари".

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации - сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония