Сливането на администрации на болници е част от плана на здравното министерство

Директорът на болница "Св. Иван Рилски" беше уволнен, защото не беше съгласен с реформите, предлагани от министерството. Всеки, който е против тези реформи, ще бъде уволнен. Това заяви вчера здравният министър д-р Петър Москов.

Сливане за спестяване

"Деветте болници ще трябва създадат едно общо дружество, като всяка от тях ще реши какво участие ще има в него. Това дружество ще има една обща администрация, но самите болници и техните медицински звена няма да бъдат слети. На практика това централно звено ще се занимава с всички дейности, които не са свързани с лечението", обясни Москов.

Сливането на Александровска болница и болница "Св. Иван Рилски" вече беше обявено в края на миналата седмица. Тогава от министерството съобщиха и за уволнението на д-р Дечев.

Запитан защо е започнал с промените точно в болница "Св. Иван Рилски", министърът отговори, че единствено тя се оплакала от новата методика за финансиране, която ограничава парите за лечебните заведения.

"Идеята за това е дейността по администрирането на всички тези девет болници, които са на три минути една от друга пеша, да бъде обединено в едно общо дружество. По този начин оптимизираме разходите за дейности, които не са пряко свързани с медицинската дейност. Запазваме и идентичността, и структурата, и лейбъла. Само администрациите във всяка една от тези болници е между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 100 лв. на месец. Кому е нужно това?", запита Москов.

Така охраната на структурата, прането, почистването ще минават през една обществена поръчка и това като цяло ще излиза по-евтино на държавата. Освен това самите администрации ще са с по-малко хора, отколктоо в момента. Ще се наложи уволняване на между 300 и 400 души общо, уточни Москов, като посочи, ще бъдат спестени между 500 и 600 хил. лв. на година.

Случаят с болница "Св. Иван Рилски"

Защо обаче промените са започнали с директора на столичната болница "Св. Иван Рилски", според Москов е въпрос, който не би трябвало да вълнува обществото.

"Пристъпихме като начало към такъв процент между Александровска и "Св. Иван Рилски", защото единствено от "Св. Иван Рилски" постоянно последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката ограничава тяхната дейност. Тоест нашето желание беше първо на тях да дадем възможността да ги освободим от разходи, за да може наистина методиката да не ги ощетява. Да, аз нямах никаква идея да се занимавам със смяна на директори. Разбрах, че директорът на "Иван Рилски" се противопоставя на това решение. Естествено, такъв човек да си намери друго място в живота. Ако някой от тези директори на болници ми обясни, че трябва да се конкурират по административните си услуги, а не по качеството си на лечение, ще го бия с пръчки", допълни той.

Виж още: Москов уволнил 11 шефове на болници от началото на мандата

Сливане в многопрофилни болници

Друга част от плана на здравното министерство е да се сливат комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания с най-близката многопрофилна болница за активно лечение.

По този начин пациентите ще могат да получават комплексно лечение на едно място, вместо да бъдат търсени специалисти от други болници. Ще бъде поето лечението им от диагнозата до рехабилитацията, каза Петър Москов.

Освен това лечебните заведения вече ще имат възможност и да се сдружават в група. Така няколко болници ще сключват един общ договор със Здравната каса. НЗОК пък от своя страна ще може да отказва сключване на договори с болници, чиято дейност е в излишък за определено.

Източник: "Дарик"