Параолимпиецът е герой във филма на БНТ "Михаил срещу машините"

БНТ1 среща зрителите си с един смел, амбициозен и щастлив млад човек - параолимпиецът Михаил Христов.

Той е герой във филма на Златимир Йочев "Михаил срещу машините", излъчван в понеделник, 19 януари, от 22 ч. в рубриката "В кадър".

Впечатлен от силата на духа и мечтите на спортиста, журналистът документира подготовката на уникално състезание между човек, автомобил и мотоциклет на 40-метрова отсечка. 

Атрактивните кадри са заснети от оператора Атанас Атанасов, а режисьор е Олег Ковачев.

В надпреварата Михаил застава срещу рали шампиона Крум Дончев и един от най-добрите ни състезатели по мотоциклетизъм - Ангел Караньотов. 

"Изумително е как у това момче нямаше колебание да премери сили с мощните двигатели на машините. Освен волята на Михаил, силно ме впечатлиха неговите думи за щастието. Колко от нас могат да се определят като щастливци? Но той го направи. Каза, че има всичко - добро семейство, приятели и работа, която обича", коментира авторът на филма Златимир Йочев.

Михаил губи двете си ръце на 14-годишна възраст, но продължава да се бори и става двукратен световен шампион в скок на дължина, медалист и рекордьор в редица състезания по лека атлетика в спринта и дългия скок.

Видео: Параолимпиец с емоционално обръщение към бъдещите депутати

Пред камерата на БНТ той споделя, че в момента мечтае за олимпийските игри в Рио де Жанейро и постоянно провокира себе си с нови начинания. Обича да шофира автомобил и казва, че някой ден ще го видим да кара и мотор.

Понастоящем параолимпиецът е успешен студент по право и тази година му предстои да се дипломира.