За пръв път от 200 години насам Земята ще се сблъска с Камелопардалидите

Между 23 и 25 май ще имаме възможност да се насладим на метеорен дъжд, съобщават от НАСА.

През нощта срещу 24 май се очаква появата на нов, ненаблюдаван досега метеорен поток, наречен Камелопардалид (Camelopardalid). Той породен от праховите частици от периодичната комета 209P/LINEAR. Кометата за последен път е прелетяла покрай Земята преди около 200 години. Астрономите я забелязали за пръв път преди 10 години.

Пикът на метеорните дъждове ще е в събота и неделя вечер. Тогава се очаква да могат да се видят по около 200 "падащи звезди" за час. Метеорните тела навлизат в атмосферата на Земята и изгарят, без остатъци от тях да достигнат до повърхността, образувайки явлението метеорен дъжд. Разликата с метеоритния дъжд е, че при метеоритният дъжд падащите частици не изгарят напълно в атмосферата. Метеорити са много ярки и понякога дори можем да ги видим и през деня.

Виж още: 10 реални причини за края на света

Ако човек иска да наблюдава звездния дъжд, най-добре ще е да излезе извън града. Там отразената светлина от светлините на града няма да пречи да се наблюдава нощното небе. Метеорният дъжд ще идва от към съзвездието Жираф. То се вижда трудно, но като ориентир може да се ползва намиращата се в близост Полярна звезда. След това остава само да се насладим на гледката.

Ако пък не можете да гледате на живо метеорния дъжд, YouTube предлага лайф стрийм. От нас се очаква само да проверим дали ако видим падаща звезда в сайта, желанието ни ще се сбъдне