Лидерът на "Атака" предлага голяма националистическа коалиция, която да издигне единен патриотичен кандидат за президент

Задава ли се нова голяма националистическа коалиция? Въпросът е на дневен ред след интервюто на Волен Сидеров пред Би Ти Ви, в което подаде ръка към Патриотичния фронт за съвместни действия на изборите за президент. 

Лидерът на "Атака" заяви, че предложението за коалиция и обща кандидатура за президент към ПФ и Валери Симеонов, с когото преди години бяха партньори, е съвсем сериозно. 

Сидеров и Симеонов

Преди раздора между тях двамата бяха в изключително топли взаимоотношения, като Симеонов дори беше кум на сватбата на Сидеров с Капка Георгиева. Именно телевизията на Симеонов - СКАТ, беше ракетата носител на партия "Атака" в пробива ѝ на национално ниво през 2005 г. 

През 2009 г. партньорството между двамата обаче приключи заради  "безусловната подкрепа" на партията към правителството на ГЕРБ. Тогава и Валери Симеонов създава своята партия - Национален фронт за спасение на България, чиято цел бе да заеме позициите на "Атака" в обществото. Оттогава досега двете формации са в изострени отношения. Сега обаче Сидеров е извадил маслиновата клонка и предлага мир и националистическа коалиция за президентския вот. 

Виж още: Катарзис в "Атака", Сидеров призова за етническа и верска толерантност

Лидерът на „Атака" посочи, че "не може да се живее години наред с някаква омраза, с някаква непримиримост. В крайна сметка ние не сме в политиката заради някакви лични отношения, а заради идеи и убеждения".

На въпрос какво ги раздели със Симеонов, Сидеров отговори: "Нямаше някакъв много конкретен и очертан конфликт, имаше разминавания, недоразбиране, които просто прераснаха като лавина. Това е човешка черта и слабост. Хората трябва да умеят да надскачат тези неща. Мисля, че вече е дошло времето да преосмислим тези отношения и да кажем защо сме в политиката - дали да си мерим... химикалките, или за нещо по-добро".

Не за президентските избори, а за парламентарни

Той каза, че предложението му е с оглед на парламентарните избори, не на президентските, но вторите ще са нещо като тест.

Запитан дали би се кандидатирал отново за държавен глава, Сидеров отговори, че ако се стигне до договаряне за обща кандидатура, тя ще бъде решена от преговарящите партии. 

"Ако само "Атака" участва в изборите, е логичното да се кандидатирам, както и досега. Но в тази нова постановка на нещата може да се говори и за други варианти - за обща кандидатура. Би могло да се обсъжда и фигура, която е надпартийна", заяви Сидеров.

"Такава окрупнена формация може да е полезна на който и да премиер, да му дава опората той да направи нещо малко повече в стил Виктор Орбан (министър-председателят на Унгария, бел.ред)", каза още той.

Виж още: Сидеров ще чисти паметници в София

"Страната има нужда от президент патриот. И в бъдеще, при един нов парламент и изпълнителна власт, има нужда от повече суверенитет. Много ни е ограничен суверенитетът в ЕС, той почти е отнет. Но се вижда, че някои държави могат да правят доста добри неща за себе си и в тези рамки. В България липсва кураж за това. Едно такова обединение може да даде кураж на когото и да е, включително да излъчи правителство", коментира още лидерът на "Атака".

Източник: Би Ти Ви