Според него ЦРУ може да предизвика сблъсъци на етническа основа в България

Партията "Атака" на Волен Сидеров призова българите да проявят верска и етническа толерантност. Катарзисът се случи по време на брифинг на партията.

Опасността от етнически конфликт

Сидеров обяви, че етическото напрежение може да ескалира и да се превърне във военно, като допълни, че вече на територията на страната ни е внесена тежка военна американска техника е внесена. Атакистите показаха и снимки от разполагането на машините.

"Всичко това беше представено по един неубедителен начин като военно учение", изтъкна лидерът на Атака и обясни, че според него у нас са дошли на оглед "цивилни изкуствоведи" от ЦРУ и Пентагона, които оглеждали училища и болници.

Сидеров беше категоричен, че истинската цел е била да се види къде могат да се разположат щабовете за бъдеща война с Русия.

ЦРУ дебне

Той също така беше категоричен, че ученията са фасада за всичко, което се стоварва, и предупреди, че в плановете на ЦРУ влизат още и междуетнически и междуверски сблъсъци. Това щяло да е аргумент за разполагането на тежка техника.

Поради тази причина лидерът на "Атака" изтъкна, че не трябва да се разгарят етнически конфликти и да се коментират религиозни теми.

По думите му изкуствено отвън щели да се инициират подобни религиозни сблъсъци, за да може щатите да аргументират омиротворяващата си роля у нас.

"Страната ни се явявала една брънка в конфликта САЩ-Русия и много лесно можел да се разиграе етнически конфликт. Всичко това е много опасно", предупреди националистът.

Катарзисът

Това е интересен обрат в мирогледа на Сидеров, който вкара за пръв път своята формация в парламента през 2005 г., когато платформата му беше издигната предимно върху реторика срещу някои от малцинствата. През годините той продължи по същата линия, като негови хора бяха сред причинителите на разразилия се бой пред джамията в София през 2011 г., заради който страната ни беше осъдена от Съда за правата на човека в Страсбург.