Повечето от нас са запознати с витамин D до някаква степен, приемали са го като профилактика на рахит в ранна детска възраст или са го давали на децата си

Отдавна са известни ефектите на витамин D по отношение на калциевия метаболизъм и костната синтеза. Широко известно е също, че излагането на слънчева светлина, която съдържа UV лъчи, стимулира синтезата на витамин D.

Сега обаче, искаме да спрем вниманието ви върху по-малко познатите "таланти" на този уникален витамин/хормон.

1. Скорошно национално проучване на български ендокринолози сочи, че при 75% от населението на страната ни нивото на витамин D е под нормата.*

Предпоставки за недостиг на витамин D:
- Ограничено излагане на слънчева светлина;
- Работа при изкуствено осветление;
- Възраст - с напредване на възрастта намалява продукцията на витамин D;
- Нерационално хранене;
- Заседнал начин на живот;
- Затлъстяване.

Пол - различни физиологични състояния при жените - кърмене, менопауза, стрес, могат да доведат до недостиг на витамин D.

2. Витамин D се набавя трудно с храната, тъй като се съдържа в много малко храни (риба, яйца) и този прием не може да задоволи нуждите на организма.

3. Витамин D, за разлика от останалите витамини, може да се синтезира и в организма (оттам и дуалистичната му природа - витамин/хормон), но процесът е сложен и многостъпален, а ефективността му намалява с възрастта. 

4. Проучвания откриват дефицит на витамин D при редица заболявания, между които: захарен диабет тип 2, затлъстяване, Алцхаймер, чернодробни и бъбречни увреждания, хепатити, туберкулоза и някои от най-социалнозначимите злокачествени заболявания - на простатата и дебелото черво. Системният недостиг на витамин D може да бъде една от водещите предпоставки за развитие на остеопороза.

Виж още: 30% от жените в ЕС страдат от остеопороза след менопауза

5. Дефицитът на витамин D сред зимни спортисти е свързан със значително по-висока честота на дихателни инфекции.

6. Витамин D допринася за правилното функциониране на имунната система.

7. Комбинацията на витамин D с антиоксиданти, например витамин C води до още по-силно подпомагане на имунната система.

8. Витамин D, макар и мастноразтворим, крие почти нулев риск от предозиране. Токсичните дози са приблизително 100 пъти по-високи от препоръчителната дневна доза от 400 µg, и то при дългосрочен прием. Ето защо можем да заключим, че суплементацията с витамин D е практически безвредна.

А какъв е вашият витамин D статус?

Прекарвате ли известно време навън всеки ден или по-скоро сте зад стъклата на прозорците, които блокират УВ лъчите, както вкъщи, така и на работа? Може би е уместно да се замислите за допълнителен прием на витамин D, тъй като шансът вие да сте сред онези 75% е голям.

*Национално представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания, проведено през януари 2012 г. от Българското дружество по ендокринология.

Източник: Framar.bg