Мислите са реални, те имат биологичен и физичен ефект върху тялото ви. Както мозъкът реагира на физически стимули, така и мислите предизвикват съответната реакция в тялото.

Само за 5% от времето през деня използвате осъзнато мозъка си. Останалите 95% от времето биват контролирани от подсъзнанието. 

Около 70 000 е средният брой мисли, прелитащи в главата ви за един ден. 

Чрез медитация може да увеличите ефективността на мозъка си, а оттам и коефициента на интелигентност. Освен това медитацията намалява стреса и подобрява способността за научаване на нови неща.

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло

67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина - като изключим водата, която пък е 70% от целия мозък. Това мазно нещо е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Хапването на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. Недостигът на мастни киселини причиняват депресии и има пряка връзка със заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Слушането на музика създава нови връзки в мозъка и заздравява вече съществуващите. Музиката буквално променя структурата на мозъка ви. 

Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите от кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%. 

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло (II част)

Друго изследване показва, че поради липсата на глюкоза в мозъка е по-трудно човек да откаже или да каже "не". Това се дължи на психическата умора. 

Големината на мозъка няма значение. За разлика от едно друго клише, нито едно изследване не потвърждава, че големият мозък е по-продуктивен. Напротив, по-малкият мозък е по-компактен и по-бърз - следователно по-ефективен.

Мозъкът няма рецепторни клетки, не чувства болка. Ако ви отворят главата, могат да си ръчкат в мозъка ви по цял ден - няма да почувствате нищо. 

Колкото повече използвате една мисъл, толкова повече заздравявате физическите връзки, отговорни за нея в мозъка. Ето защо мисли като "Голям загубеняк съм" не са добра идея.

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло (III част)