Неприятните аромати влияят на възгледите ни за еднополовите бракове и въпросите на сексуалността

Лошите миризми влияят на възгледите ни и ни карат да действаме по-консервативно и хомофобски. Това са данните от проучване на учени от университета в Арканзас, цитирано от "Дейли мейл".

Учените използвали миризмите на пот и на гранясало масло, за да въздействат на тестовите субекти. В проучването са участвали общо 57 доброволци, като 30 от тях били в контролната група.

Резултатите показали, че отвращението, предизвикано от неприятните миризми, пряко въздейства върху социално-политическите нагласи на участниците.

Доброволците трябвало да отговорят на следния въпрос: “Ако ваш близък приятел или член от семейството е гей, вие бихте ли подкрепили неговия еднополов брак?”. Отговорите варирали зависимост от наличието или отсъствието на неприятни миризми.

Виж още: 10 прости, но ефективни начина за подобряване на паметта

Според учените излагането на силни, неприятни миризми повишава консервативните нагласи по въпроси, свързани със сексуалността. Те са установили, че има силна връзка между отвращението от неприятните "аромати" и намалената подкрепа за еднополовите бракове. Често неприятната миризма свърза с идеята за хомосексуализма с идеята за сексуална нечистота.

Изводът на учените е, че излагането на неприятни аромати води до затвърждаване на консервативните позиции по въпросите на сексуалността, като хомосексуализъм, порнография, изневери, а също така затвърждава и вярата в библейската истина.