Израелският менталист, гостувал и у нас, издава на български книгата си, с която ни учи как да отключим ума си, за да постигаме каквото ни се иска. Прочетете откъс

"Казвам се Лиор Сушард и съм менталист. Развличам хората, като им показвам удивителната сила на ума. Обичам да виждам очите им ококорени от изненада, когато им казвам какво си мислят, или, което е още-по-добре, когато ги карам да си мислят това, което си мислят...", казва за себе си израелският менталист.

Роден през 1981 г. в Тел Авив, той е любимец на публиката в Лас Вегас и често гостува в телевизионни предавания по цял свят, а през 2014 г. - и в "Шоуто на Слави", като изумява публиката с таланта си за разчитане на съзнания, влияние върху мисленето и телекинеза.

В книгата си "Четецът на мисли", която излиза на български в началото на този месец, Лиор Сушард споделя своята лична история и дава съвети, илюстрирани с интерактивни елементи и главоблъсканици.

Предлагаме ви откъс, предоставен от изд. "Колибри", в превод на Васил Велчев, а официалното представяне е на 3 април от 19 ч. в литературен клуб "Перото":

Ако ви кажа, ще трябва да ви убия

И така, какво прави менталистът? Точно сега съм изключително зает с представления из целия свят: Лас Вегас, Ню Йорк, Лос Анджелис, Япония, Южна Африка, Русия, Европа, Израел, и това е само част от списъка. Пътувам до три различни континента в рамките на една седмица.

Често спя в самолети и нося няколко различни телефона. Никога не знам кой може да ми се обади или кога. Може да бъде кралят на Румъния едната седмица, Дона Карън или специалист по високите технологии през следващата; руски олигарси, между другото, само колкото да ми кажат да се появя на някое частно летище в определен момент. И да не закъснявам.

Появявам се в телевизионни токшоута в много страни, включително при Джей Лено. Много съм известен в Япония. Кой би си помислил? Работя на международни корпоративни събития и търговски изложения, за компании като "Кока-Кола", "Майкрософт“, БМВ и "Омега".

Канят ме в големи бизнес конферентни зали да разчупя леда преди срещите, да накарам милиардерите да плащат щедро, канят ме и на частни холивудски партита да развличам филмови звезди и приятелите им знаменитости.

Подгрявал съм публиката на Джоан Ривърс в Лас Вегас, където имам и свое собствено шоу. И да, добре дошъл съм в Лас Вегас, стига да стоя извън казината. Между другото, слуховете за черните списъци са самата истина!

Понякога изнасям представление на плажа или на пазар, или в ресторантче, просто не мога да се сдържа. Тръгвам по улицата и преди да се усетя, се срещам с някого и започвам представлението. Изумявам хората с моите номера и те ме поглеждат с почуда.

– О, божичко, как направихте това?

Забавно е. Обичам енергията. То е нещо като вихър от приключения и навсякъде, където отивам, правя най-доброто, на което съм способен. Може тъкмо да съм пристигнал след 12-часов полет от дявол знае къде, да съм летял с мениджъра ми, с майка ми и приятелката ми, но никой в публиката няма да забележи това.

Оставям изтощението и емоциите си на входа и когато пристъпя на сцената или вляза в помещението, задействам мозъка си на пълни обороти и ставам Лиор Сушард, необикновеният, свръхестественият изпълнител.

Позитивната енергия и връзката с хората са всичко за мен. Живея, за да показвам на другите колко смайващо е съзнанието и за да карам хората да се смеят, да се откъснат от себе си и да кажат: "Леле!". За мен е все едно дали това е холивудска филмова звезда, изпълнителен директор на компания от "Форчън 500" или човек, стоящ срещу мен на летището. Аз искам хората да се смайват.

Ще видите тези смаяни погледи, които толкова много обичам, когато съм на плажа и кажа на случайни хора рождените им дати. Отидете на www.MindReaderBook.com/Birthday.

Та това е, което менталистът  – или свръхестественият изпълнител, както се наричам понякога сега – прави, когато не бяга от полицията. Но може би така не отговарям точно на въпроса. Какво точно прави менталистът?

Е, най-общо, и според Уикипедия, традицията на менталистите като изпълнители на сцена датира от XVI век, но има свидетелства за гадатели и оракули още в древногръцките творби. Менталистите демонстрират високо развити ментални или интуитивни способности. Това определено е истина в моя случай.

Аз владея съзнанието си като прецизен инструмент за четене на съзнания, внушаване на мисли, правене на предсказания и карам предметите да се местят или да се огъват, без да ги докосвам (като лъжицата и пироните в джоба ми).

Мога да отгатна името на първата ви любов, на първия учител, името на нероденото ви дете, родилния ви белег, число, за което си мислите. Мога да предавам усещания от една личност към друга, като използвам силата на позитивната енергия.

И мога да отгатна следващия ви въпрос: "Но моля те, Лиор, как го правиш?".

По време на едно от представленията ми за голяма компания, един човек извика точно този въпрос насред шоуто: "Но моля те, Лиор, как го правиш?". Когато някой неочаквано прекъсне шоуто ми – а това се случва по-често, отколкото очаквате, – се опитвам да запазя ведро настроение. Не искам да го наказвам.

Така че погледнах към него, засмях се и казах усмихнато: "Сър, ако ви кажа, ще трябва да ви убия". Сред публиката се разнесе лек смях, после настъпи тишина, докато всички отново насочваха вниманието си към мен, готови за следващия ми номер.

Но мъжът нададе глас отново: "Тогава, моля ви, може ли да го кажете на съпругата ми?". Всички започнаха да се кикотят като обезумели. Този тип току-що ме беше помолил да убия съпругата му. Сега разказвам тази история на всяко представление.

Но в отговор на въпроса – и без да убивам никого – ще кажа преди всичко, че използвам петте си сетива, за да създам "шесто сетиво". Сетиво на съзнанието. Сетивна интуиция.

После използвам това сетиво в съчетание с целия комплект способности, които съм придобил, за четене на мисли, убеждаване, телекинеза и други чудесии. Способности като сила на внушението, умение да четеш езика на тялото, убеждаване, направляване на образи, психологически анализ и невербална комуникация.

Свързвам тези техники в различни комбинации и ги използвам, за да насочвам хората, да им влияя и да чета съзнанията им. Възприемам безумни количества информация и имплантирам информация. Много използвам интуицията си.

Това е ментализмът – той е умение; в моя случай вероятно отчасти генетично, отчасти придобито. Всичко, което правя, е да използвам ума си по най-добрия начин, на който съм способен, на най-високите възможни нива.

Понякога може да е трудно да се анализира и обясни това, което правя, защото просто го правя. Като "Найк". Помислете си за момент за любовта. Когато хората са влюбени, те знаят какво е усещането – то просто се случва и съществува, и има огромно значение за тях. Те не го анализират рационално.

Но един учен би могъл да се постарае да обясни, че любовта е химия, че когато се влюбим, сърцето ни се разтуптява, кожата ни се изчервява и дланите ни се изпотяват заради веществата допамин и норепинефрин, които тялото ни отделя.

Вече не звучи толкова романтично. И не обяснява всички останали неща, свързани с влюбването: взаимното довършване на изреченията, увереността, че знаем какво се кани да каже другият, чувството, че крачим във въздуха. Това е свеждане до средствата на точната наука на нещо, което може би не е точна наука.

С течение на времето съм създал метафори за това, което правя като менталист. Мисля, че е най-лесно да се обясни, като се съсредоточа върху начина, по който използвам и фокусирам ума си, тъй като това е в основата на всичко, което върша.

Ако си представите разликата между фенерче и лазерен лъч, ще ме разберете. И двете неща са източници на светлина, но лазерният лъч е много по-фокусиран, можете да видите повече с него. Да направите повече. Ако включите фенерче пред очите си, ще бъдете заслепени само за момент, а лазерният лъч може да пререже диамант.

Вярвам, че и с мислите е същото. Когато работя, моите мисли са наистина фокусирани и мощни и ето как карам нещата да се случват. Впрягам силата на ума си по много обмислен начин. Ние всъщност усещаме мисленето извън ума ни, като проектираме мислите си навсякъде около нас, не ги държим само в мозъците си.

Вярвам, че всеки има предаватели, с които да изпраща или приема мисли, но въпросът е колко хора ги използват. Ние използваме умовете си по различен начин. Помислете за това. Всеки може да се научи да свири на пиано, но не всеки ще стане Бетовен.

Това, което правя днес като менталист, е комбинация от дарба и от развитието на тази дарба. Обаче да бъдеш менталист е нещо повече от това да притежаваш ментални умения – поне ако искаш да постигнеш успехи в развлекателния бизнес.

Има друг също толкова важен компонент, който върви с менталните способности. Баща ми го нарича ген – шоуменски ген или артистичен ген. За мое щастие имам и него. През годините съм успял да осъзная колко важен е той за нещата, които правя, така че съм полагал специални грижи да го разбера и развия.

В края на краищата моето шоу не би било особено развлекателно, ако само изляза на сцената, спокойно разчета няколко съзнания, мърморейки стеснително и неловко, поразходя се, обърнат с гръб към публиката, "благодаря ви, че сте дошли", и после се скрия бързо зад кулисите. Вие бихте си поискали парите обратно и в края на шоуто със сигурност няма да витаят никакви позитивни чувства.

Успехът на моите представления вероятно се дължи 50% на менталните ми умения  – всеки обича да му се възхищават, – но другите 50% определено са заради шоуто, което добавям, заради близката ми връзка с публиката.

Комедийните похвати, шегите и хуморът, разбирателството, което развивам, онова чувство за позитивна енергия. В моето шоу всичко върви ръка за ръка и доброто прекарване е гарантирано всекиму.

Но защо ви казвам всичко това, когато вие можете просто да влезете в театъра и да ме видите в действие? Нека ви поканя на едно шоу и сами ще се убедите в силата на съзнанието. Но не забравяйте, ако ме попитате как го правя… ще трябва да ви убия.

Източник: ИК "Колибри"