Електронната картa с чип ще ни пази от фалшиви доктори.

С тях ще бъдат снабдени всички членове на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщава bTV. Така ще се знае, че човек, който се представя за лекар, но няма такава карта, не е медик или са му отнети правата да практикува по някаква причина.

По смисъла на Закона за съсловните организации всички лекари трябва задължително да членуват в БЛС, за да могат да практикуват своята професия.

Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, обясни за в. "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той.

Картата ще съдържа освен трите имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него.

В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация.

Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език. Тя ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана информацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател.