В по-късна възраст мозъкът ни губи обем, ако не сме спортували достатъчно по-рано

С възръстта нашето тяло губи издръжливостта и силата си. Оказва се обаче, че можем да загубим и част от силата на ума си, ако не се движим достатъчно.

Според група американски лекари слабата физическа активност на хората в средна възраст може да доведе до намаляване на обема на главния мозък в по-късни години, пише сп. "Сайънс дейли".

Според проф. Никол Спартано от Бостънския университет има пряка връзка между ниската физическа активност и намаляването на обема на мозъка след десетилетия, което показва ускорено стареене.

Учените са провели продължително изследване, което да наблюдава този ефект. В експеримента са участвали 1583 души на средна възраст 40 г. Нито един от тях нямал деменция и болести на сърцето. 

Виж още: Как мозъкът ни да остане млад​

Нов преглед, 20 години по-късно, показва, че тези, които имат по-слаба физическа активност, имат и по-малък обем на главния мозък в сравнени с по-активните от тях.

Участниците в опита преминали изследване с магнитно-резонансен томограф на главния мозък, а след това и измерване на показателите на физическата им активност, каквото е максималното потребление на кислород на бягаща пътечка. По този начин учените оценили състоянието на здравето и обема на главния мозък на наблюдаваните хора.

Виж още: 10 мързеливи начина да горите калории​

Резултатите показват нуждата от спорт и движение за хората от средната възраст. Все пак учените потвърждават, че това изследване просто наблюдава ефект и все още не може да се говори за ясно доказателство.

Източник: "Сайънс дейли"