Образователният министър заяви, че за двойките на външното оценяване след четвърти клас по времето на Орешарски никой не е взел адекватни мерки и затова сега те са се превърнали в двойки след седми клас

Предупреждение за слабите резултати на седмокласниците тази година е имало още преди няколко години – през лятото на 2013 година. Тогава випускът се е представил много зле на националното оценяване след четвърти клас, каза пред БНТ министърът на образованието Меглена Кунева. 

Провокирана от водещия Димитър Цонев, тя припомни, че по това време премиер е Пламен Орешарски и допълни: "Няма следа тогавашният министър да е взел мерки". 

Кунева се похвали, че тази година четвъртокласниците са с добри резултати, като двойките са под 5%, а тройките са под 10%. 2/3 от оценките са петици и шестици, като тя изрази надежда, че това ниво и резултати ще се задържат и след седми клас. 

Виж още: Всеки трети седмокласник е скъсан по математика на матурата

"Тази година четвъртокласниците са с много високо представяне, което означава, че докато стигнат седми клас, ще имат много високи резултати. Трябва да си дадем сметка, че има голям брой деца, за които българският език не е майчин и към тях трябва да има специална грижа. Имаше камери, които не допуснаха да се преписва. От предишни години като сигнали чувахме, че има изтичане на тестове и т.н. Тестът наистина се разпространява много масово, въпросът е отговорите от теста да не влизат обратно, затова заложихме всички необходими мерки за сигурност, за да няма преписване. Ако има сигнали за нередности, нека достигнат до нас. Ще направим така, че да не може отговорите да достигат до децата, които се явяват на изпит", обясни Кунева. 

"Нека опозицията спре до момента, в който става опозиция на българското образование. Тези оценки са заслужени при стария закон, затова да не пречат да направим по най-добрия начин новия. 2013 г. - това са били четвъртокласниците със слаби оценки и нямам информация тогава да са били взети някакви мерки. Говоря за времето на Пламен Орешарски. Не искам да минаваме в режим защо не го направихте вие, но се надявам ние да дадем решение, за да няма опозиция на образованието", коментира тя. 

Виж още: Рекорден процент двойки по български език и литература, всеки трети зрелостник на матурата по география е скъсан

Меглена Кунева уточни, че сегашното ръководство на министерството не иска да бяга от отговорност и ще вземе мерки за подобряване на ситуацията. Тя също така обяви, че работи с желание и уважение към системата на образованието и иска следващото голямо присъединяване на България да е към образованите нации в Европа. 

"Хора с недостиг в образованието, които не могат да се реализират, са опасност за националната сигурност. Защото тя зависи и от българския дух", каза министърът.

Източник: БНТ