В специално видеообръщение настоящият президент на САЩ за пръв път изказа подкрепа за един от кандидатите на демократите

След като на 99% си осигури номинацията на Демократическата партия в САЩ за президентските избори, сега Хилари Клинтън получи още един повод за радост - настоящият президент Барак Обама се обяви официално в подкрепа на кандидатурата ѝ.

Обама направи това в специално видеообръщение. Досега той избягваше да дава подкрепа за който и да е от двамата кандидати на демократите. 

"С нея съм. Вълнувам се и нямам търпение да се включа в кампанията на Хилъри. Не мисля, че някога е имало човек, по-подготвен от нея за този пост", заяви Обама.

Много се радвам и за мен е чест, че президентът Обама и аз с течение на годините от яростни съперници се превърнахме в истински приятели, заяви Клинтън.

Видеото бе разпространено, след като Обама се срещна с другия кандидат от Демократическата партия - сенатора Бърни Сандърс, който отказа да се оттегли от надпреварата за номинацията. По-рано Бърни заяви, че ще се бори до самия конгрес на партията през юли. 

Виж още: Хилари Клинтън си осигури номинацията на демократите. Но дали това е добре?

След срещата с Обама той каза, че ще продължи кампанията си и за предстоящите първични избори във Вашингтон във вторник.

Сандърс съобщи, че ще се срещне с Клинтън през следващите дни и се зарече да направи всичко, което може, за да не спечели кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

Според мнозина е възможно Хилари Клинтън и Бърни Сандърс да се договорят и двамата да отидат заедно като кандидат за президент и вицепрезидент на изборите. Ако това се случи, ще е първият подобен случай, в който президентска двойка идва само от северните щати. В политическата си кариера Хилари Клинтън е била сенатор от Ню Йорк, а Бърни Сандърс все още е сенатор от Върмонт. 

Досега практиката е ако кандидатът за президент е от северен щат, неговият вицепрезидент да е от южен, и обратното. Това се прави, за да може да се привлекат максимално гласове и от северните и от южните щати. 

Все още обаче опцията за президентска двойка Клинтън-Сандърс е само в спекулация.