Изискването се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 млн. евро годишно

Румънският парламент прие да се задължат хипермаркетите да продават най-малко 51% местна продукция, когато става въпрос за хранителни стоки като месо, плодове, яйца и зеленчуци, съобщиха румънските медии.

Законът, който беше приет в Камарата на депутатите с 293 гласа "за" и нито един глас "против", предстои да бъде обнародван от президента.

Асошиейтед прес отбелязва, че изискването ще се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 млн. евро годишно.

Хипермаркетите, които нарушат закона, може да бъдат глобени между 100 хил. и 150 хил. леи, което се равнява на между 25 и 38 хил. долара. Освен това при регистрирани неколкократно нарушения на новите правила, хипермаркетите  а при неколкократно нарушаване могат да бъдат затворени.

Комисията по конкуренцията обаче реши, че законът може да бъде приет, защото местните производители трябва да бъдат подкрепяни. В същото време комисията изрази съмнение в ефективността на мярката. 

Виж още: 100 компании изкарват 80% от БВП на България

Депутатът Марин Антон, който е и инициатор на закона, коментира, че както румънските производители, така и потребителите ще имат полза от промените. Той изтъкна, че така румънските потребители ще имат пресни и здравословни румънски продукти за консумация.

От своя страна лидерът на групата на депутатите от Социалдемократическата партия Пъслару отбеляза, че законът е бил приет с огромно мнозинство и поздрави колегите си за това гласуване.

Предложението беше критикувано от сдруженията на собствениците на търговски вериги, които подчертаха, че законът подкопава принципите на съвременната търговия, лишава потребителите от избор и ще доведе до увеличаване на цените. 

Източник: Асошиейтед прес