Най-добрите приятели на човека могат да бъдат безценни помощници на лекарите в диагностиката на онкологични заболявания. Те са способни да надушват туморите с 98% точност.

Тази способност кучетата могат да развият след като бъдат обучени да разпознават органичните вещества, съпътстващи създалото се злокачествено образувание, пишат колегите от bnews.bg.

Италиански учени представиха доказателства, че кучетата са безпогрешни в установяването на тумор на простатната жлеза. Макар експериментите все още да не са доведени до край, откритието предполага бързо развитие на нови методи за откриване на болестта, която убива стотици хиляди мъже по света всяка година.

Новото научно съобщение допълва вече известни разработки, които и преди това показваха, че четириногите ни приятели могат чрез обонянието си да установят наличието на странични вещества, появили се при различни онокозаболявания.

"Тези кучета наистина са разпознавали конкретни органични съединения с много висока степен на точност", казва урологът д-р Стейси Лойб от Нюйоркския университет, която не е участвала в изследването.

Джанлуиджи Таверна от болницата при института за хуманна медицина в Милано и неговите колеги са взели проби от урината на 320 мъже с рак на простатната и на още 357 без това заболяване. Болните са били в различен стадий от развитието на болестта - от първоначална с много нисък риск за живота, през среден с бавно нарастващи тумори до рак с метастази.

Някои от мъжете без рак на простатната са имали други заболявания, включително други видове рак.

Едното от кучетата е успяло да надуши всеки един от случаите на рак като се е объркало само в 2% от тях - дало е положителен резултат при липса на заболяването. Другото куче е показало почти същата точност.

Взети заедно, двете кучета са показали точност 98%, заявиха италианските изследователи пред годишната конференция на Американската асоциация по урология.

"Превърнахме това, което дълго смятахме за мит, в реална клинична възможност", убедени са учените.

"Тези данни показват, че анализът на летливите органични съединения в урината може да се окаже надежден подход за диагностициране на рака", казва д-р Браян Сторк, уролог от Мъскегон, щата Мичиган, който също не е бил включен в проекта.

"Едва ли преди едно-две десетилетия някои би си и помислил да използва кучета за разпознаване на рака. Това е интересна концепция, при която отново най-добрият приятел на човека може да помогне и да спаси живота му.

Резултатите повтарят тези на аналогично изследване по-рано, но с едно куче и във Франция. Там кучето е открило рак на простатната в 33 проби.

Любимците ни са надушвали тумори и на белите дробове. Сега се провеждат опити, за да се разбере дали могат да разпознаят рак на яйчниците, за чието ранно установяване няма ефективен лабораторен тест. 

Лойб отбелязва, че твърде рано е да се говори, че кучета могат да бъдат "наети", за да преглеждат мъже при съмнения за рак на простатната. Да, наистина, тези животни могат да помиришат вторичните вещества, свързани с този вид заболяване.

"Не се казва обаче доколко тези вещества са надеждни в откриването на рака и нещо още по-важно, за отриването на агресивната му форма", допълва д-р Лойб.

Според нея медицината и сега е добра в диагностиката на рака на простатната, но има още какво да се желае за установяването на смъртоносната му разновидност.

В САЩ този вид онкологично заболяване се среща все по-често и американските медици търсят начини за такова лечение, което да е не само ефикасно, но и навременно, без да крие риск от увреждания.

Големият проблем е, че болестта напредва много бавно. Това затруднява лекарите, които не успяват да разпознаят агресивната му форма от другата, която не носи непосредствен риск за живота.

Виж още: Защо кучетата са по-добри от хората