Спряганата за конкурентка на Ирина Бокова е уверила премиера, че остава на постовете си в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева е уверила министър-председателя Бойко Борисов в телефонен разговор, че няма да напуска поста си, за да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

Политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в ЕС и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор - бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

По-рано днес в тв интервю бившият външен министър Соломон Паси обвини премиера в нерешителност, мекушавост и некомпетентност по въпроса с българската кандидатура за наследник на Бан Ки-мун.

Георгиева, която е втори мандат еврокомисар, и спряганата като фаворит за поста в ООН Ирина Бокова, също втори мандат начело на ЮНЕСКО, са най-влиятелните българи в Европа.

Името на Кристалина се пуска в обращение от миналата година в публикации на издания като "Политико" и EurActiv, а неотдавна и сп. "Икономист" написа, че за световната организация се спрягат две българки.

Миналата седмица, по време на визитата си в Лондон, Борисов обеща българската кандидатура да е ясна до края на март.

Виж още: Как Борисов откраднал Кристалина от Световната банка