Приемът на деца в първи клас ще се случва по нова точкова система, залагаща на четири основни фактора

Без повече опашки за записване на първокласници в училище. Въвеждат се нови единни правила за прием в столичните училища. Това съобщава шефът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, цитирана от в. "Стандарт".

Приемът на децата ще става по точкова система, като най-много точки за прием в първи клас носи постоянният адрес на територията на административния район на училището.

Кампанията за прием на първолаци започва едновременно във всички софийски училища, а от дирекция "Образование" към СОС са оптимисти, че продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята.

Правилата са разработени съвместно с родителски и работодателски организации. Участие са взели и експерти от просветното министерство, както и директори на училища, в които броят на чакащите за прием първолаци е най-голям.

Четири са критериите за прием в първи клас. Пет точки носи постоянният адрес на територията на административния район на училището. А две точки дава настоящият адрес. Братята и сестрите, които се обучават в същото училище, също се приемат като предимство с тежест от четири точки. Три точки дава социалният критерий за ученици-сираци. 

Всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема допълнителни критерии за прием. Това може да става при по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас. Тези критерии обаче ще носят по 0,5 точки, обясни Минчева.

Предстои Столичният общински съвет да одобри новите правила. Ако те бъдат приети, то всички деца в първи клас ще имат равен шанс да бъдат приети в желаното училище, стига да покриват критериите. От Столична община и МОН са помислили добре върху броя точки, така че допълнителните условия на училищата да не застрашават приема на децата. 

"Най-важни вече ще са общите условия, а допълнителните на училищата няма да бъдат определящи в голяма степен", обясниха експерти, участвали в съставянето на правилата.

Източник: в. "Стандарт"