В 20-ата годишна класация на "Дарик радио" титлата си поделят две жени

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова си поделят титлата политик на 2015 г. в традиционната класация на "Дарик радио".

Анкетата се провежда за 20-и път сред читателите и слушателите на радиостанцията, както и сред някои от най-влиятелните медии у нас.

През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици, и то жени - едната като световен политик от България, а другата като политик у нас.

Ирина Бокова

Irina bokova

Ирина Бокова беше избрана за Политик на 2015 г. заради ролята ѝ начело на ЮНЕСКО, която тази есен отбеляза 70 години от създаването си. В организираната от Бокова 38-а Генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж участваха редица световни лидери, а българският президент Росен Плевнелиев я откри.

По повод 100-годишнината на българското кино Бокова обяви София за Град на киното, а Столичният общински съвет я направи почетен гражданин на София. В началото на декември народният празник Сурова/Сурва в Пернишко беше вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство.

Името на Бокова се спряга и сред фаворитите за генерален секретар на ООН.

Йорданка Фандъкова

Yordanka fandakova pred bulevard bg

Другата носителка на титлата "Политик на годината е столичният кмет Йорданка Фандъкова. През октомври тя бе избрана на поста за трети път, като спечели още на първия тур с над 60% от гласовете.

През 2015 г. тя откри първия завод за софийските отпадъци. Това решава окончателно проблема с боклука на столицата, заради който през първото десетилетие на този век имаше бунтове и тежки спорове.

По-рано тази година бяха пуснати и седем нови станции на софийското метро, възстановена бе експозицията в Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвориха врати няколко нови детски градини, продължиха редица мащабни проекти за обновяване на града.

Източник: "Дарик радио"