Премиерът Бойко Борисов, който е и бивш кмет на столицата, разгледа постоянната експозиция ден преди официалното откриване на празничния 17 септември (видео)

"Златната каляска", принадлежала на Мария Антоанета, царският трон от парламента, бюрото на Стефан Стамболов, часовникът, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория - това са някои от най-интересните експонати в новия Музей за история на София,

Над 1000 реликви, изложени там, разкриват любопитни детайли около историята и развитието на една от най-древните европейски столици. Те се помещават в реновираната и адаптирана за целта сграда на Централната минерална баня, която сама по себе си е забележителен архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.

Постоянната експозиция включва още възстановка на неолитно жилище, стъклен съд "Ваза диатрета", стенописи и икони от софийската Мала Света гора, старопечатни книги, мерцедесът и телефонът на Стамболов, Златната книга на София, колекция детски играчки и мебели от дома на столичани, вестници от началото на XIX в. Някои експонати датират отпреди шест хилядолетия.

Министър-председателят беше сред първите посетители в музея на 16 септември, снимка: "Фейсбук" / Бойко Борисов

Музеят за история на София всъщност е създаден от кмета Владимир Вазов през 1928 г., но с изключение на периода 1941-43 не е имал постоянна експозиция и основен дом.

В средата на 80-те години старата баня затваря врати, а през 1998 г. Столичният общински съвет решава да я превърне в музей. Проектиран от арх. Стани Константинов, новата градска забележителност има площ над 7000 кв. м и е изградена с 5 млн. лв. европейско финансиране плюс повече от 1,5 млн. лв., вложени от Столичната община.

В осем различни зали са проследени историята, битът и културата на София от VI хил. пр. н.е. до 40-те години на XX в. Освен тях музеят на площад "Бански" 1 има зали за временни изложби, информационен център и учебен отдел за децата и учениците. Зала "Силата на духа" е дарение от Силви Вартан. За посетителите е осигурена аудиоинформация на различни езици.

За официалното откриване на 17 септември е предвидена тържествена програма от 21 ч. с огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу. В празничния за столицата ден вратите на музея са отворени от 10 до 22 ч.

Ден по-рано най-новия музей посети и разгледа премиерът Бойко Борисов, придружен от външния министър Даниел Митов и вицепремиерът Лиляна Павлова. Техни домакини бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът й по културата д-р Тодор Чобанов, който влезе в ролята на гид.