Мюсюлманинът лейбърист Садик Хан успя да спечели убедително кметското място в един от най-големите европейски градове

Лейбъристът Садик Хан прекрати осемгодишния контрол на торите над кметския пост в Лондон, като победи консерватора Зак Голдсмит. Той е първият мюсюлманин, избран за кмет на Лондон, след като спечели срещу Голдсмит и други 11 претенденти. 

Според резултатите от всички окръзи на града Хан получава 44% от гласовете, а Голдсмит - 35%. 

Кой е новият кмет на Лондон

Садик Кан е дете на пакистански имигранти, женен е за мюсюлманка и е определян като социалдемократ, ориентиран малко вляво от центъра.

Той следва целеустремена политическа кариера. В училище се насочва към математиката и други точни дисциплини, но след препоръка на учител записва да следва право. Работи като лектор и адвокат, като се специализира в случаи, свързани с дискриминация и човешки права.

През 1994 г. става съветник в една от лондонските общини, а през 2005 година влиза в парламента с наградата "Дебютант на годината". През 2008 г. е министър на обществата и регионите (за Англия), вторият мюсюлманин на министерски пост в историята. Година по-късно става министър на транспорта за цяла Великобритания, пръв мюсюлманин в кабинет на Обединеното кралство.

Още преди изборите социологическите прогнози даваха на Хан кметската позиция. Фактът, че той е мюсюлманин, очевидно не притеснява лондончани, за които на предно място излизат проблемите с винаги претъпкания градски транспорт, както и все по-скъпите жилища.

Предизборните обещания на новия кмет включваха замразяване цените на билетите за метрото за следващите четири години. Това според него ще струва 450 млн. паунда, но според критиците му сумата всъщност ще достигне 1,9 млрд. паунда.

Виж още:  Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

Досега кмет на Лондон беше харизматичният консерватор Борис Джонсън, който прекара на поста осем години. Според мнозина Джонсън, който е бивш журналист, използва кметското място на Лондон като трамплин към премиерския пост, като в момента е основна вътрешна опозиция на Дейвид Камерън за водачеството на консерваторите. 

Изборите за регионални парламенти в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия

Местните избори в Англия и вотът за регионални парламенти се възприемат като тест за нагласите във Великобритания с наближаването на референдума на 23 юни, когато британците трябва да се произнесат за членството си в ЕС, отбелязва "Франс прес". Резултатите от него ще повлияят на доверието в премиера Камерън, който води кампания за оставане в ЕС. Те са от ключово значение и за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, който все още остава оспорван от част от Лейбъристката си партия.

Уелс

Според екзит пола обаче лейбъристите са получили 27 места в регионалния парламент на Уелс, което е с три по-малко в сравнение с изборите преди четири години. Ако този спад бъде потвърден от официалните резултати, това ще значи, че Лейбъристката партия вече няма мнозинство в парламента на Уелс.

Управляващата Консервативна партия също губи три места в уелския парламент и остава с 11 депутати. Освен тях либералдемократите също губят три места и остават с двама депутати в този регионален парламент.

Партията на Уелс "Плайд Камри" увеличава резултата си на 12 места спрямо само едно в досегашния парламент, а евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) печели седем места на тези регионални избори. Тя не е имала свой представител в досегашния парламент на Уелс, отбелязва ТАСС.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

ЮКИП обеща да използва този свой изборен успех в кампанията си за излизане на Великобритания от ЕС.

Шотландия

Шотландската национална партия (ШНП) победи в изборите за регионален парламент, но губи абсолютното си мнозинство, тъй като получава 63 от общо 129 места - само с две по-малко от необходимото,-  при 69 в предишните избори през 2011 г.

Втори се класират консерваторите, които изпреварват лейбъристите. Консервативната партия праща 31 свои представители в местния парламент - с 16 повече, отколкото преди четири години, а Лейбъристката - 24, с 13 по-малко спрямо миналите избори. 

Северна Ирландия

Засега в преброяването на местата води протестантската Демократическа юнионистка партия. От общо 108-членния местен парламент към момента са ясни 25 места, като 13 от тях са за юнионистите, а осем - за католиците националисти от Шин Фейн. Останалите места си поделят няколко по-малки партии. 

Източник: АФП, Скай нюз, Би Би Си, telegraph.co.uk, "Гардиън"