Цветан Марангозов - една от централните фигури на немското кино през 60-те и 70-те години, представя програма от свои късометражни филми на 20-ия София филм фест

Известният у нас поет, писател и драматург Цветан Марангозов е сред големите имена и в историята на немското кино. Той е роден на 3 октомври 1933 г. в София, в семейството на архитекта и поета Николай Марангозов. Майка му е германка.

През 1951-ва е осъден за опит за бягство през граница. Пише разкази и драматургия. През 1960 г. заминава в Германия, за да гостува на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. В периода 1960-1991 г. пише сценарии и пиеси за радиото и телевизията, режисира игрални филми, става част от мюнхенския електронен авангард. 

В Германия Цветан Марангозов става популярен като Маран Гозов. Той е сред ранните централни фигури на новото немско кино и принадлежи към т.нар. "Мюнхенска група" около Клаус Лемке, Май Спилс, Вернер Енке, Рогер Фриц, Рудолф Томе, които с авторските си филми като млади режисьори оставят забележителна следа в немската киноистория, подобна по значение на Nouvelle Vague във Франция. 

Богатото творчество на Цветан Марангозов от над 30 късометражни филма е уникален поглед към западногерманските нрави в онези години. В специална програма, посветена на режисьорската му работа, София филм фест и "Гьоте институт" представят 10 от тях: "К.И.Н.О", "Пфайфер", "Старецът", "Междинно кацане", "Сабине 18", "Тана", "Дългият марш", "Красиво сбогуване", "Крачки", "Да играеш в Германия".

Творческият спектър на Цветан Марангозов обаче е изключително широк: той развива видеоинсталации и концепции за Ханс-Юрген Сиберберг и Йозеф Бойс. По-късно, през 80-те години, снима епизоди от любимия в Германия криминален тв сериал "Един случай за двама", пише сценарии за друг популярен кримисериал - "Евроченгета", композира филмова музика. 

През 1991-ва Цветан Марангозов се завръща в България. В периода 1991-96 г. публикува седем книги с поезия. През 1997 г. пиесата му "Гъбата" е поставена в Народния театър "Иван Вазов". Филмът му "Видеоконцепт IV" представя България на 25-ото биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло през 2002 г.

Важен принос за популяризиране на филмите му в световен мащаб има немският сценарист, филмов продуцент и актьор Бернхард Марш, който също ще бъде сред гостите на 20-ия София филм фест през март. 

Той е двигателят на "Кьолнската група” - свободно сдружение на филмови дейци от Кьолн, а през 1990 г. става един от основателите на Филм-клуб 813 в Кьолн, който и до днес с малко средства, но с много ангажимент, обогатява филмовата култура. 

Именно там през 2008 г. Марш за първи път представя цялостна ретроспектива от филмите на Цветан Марангозов. Оттогава той се грижи за филмовото наследство на българина и чрез многобройни прояви го прави достъпно за публика и общественост.

Източник: СФФ