Една от най-интригуващите личности в историята ни

Факти, митове и легенди се събират в едно, когато стане въпрос за българската средновековна история. Познанията, които имаме за този период, идват най-вече от чужди източници, оставяйки място за създаването на цяла митология. Такъв митичен образ в българската история е и Боян Магесник.

Царски син (от втория брак на Симеон), захвърлил християнството и отдал живота си на мистичните сили в защита на България, а различни историци го считат за истинския основоположник на богомилството. Официално се споменава в летописите на кремонският епископ Лиудпранд - посланик на немския император Отон I в Цариград, който описва българския княз като "чак дотам бил изучил магията, че от човек ставал веднага на вълк и на какъвто друг звяр поискаш. ...бе силен в магия, вълшебство и тайно очарование".

Византийските хронисти също го споменават, твърдейки, че той е могъщ магьосник, способен да се превръща във вълк и в орел.

Княз Венеамин, който по-късно ще се превърне в Боян Магесника, е роден около 910 г. във Велики Преслав като трети син на цар Симеон. Вероятно подобно баща си е учил в Магнаурската школа, където се смята, че му е преподавал самият патриарх Николай Мистик. Там той придобил множество мистични познания, което дало на хората причина да вярват, че младият княз има магически способности.

Въпреки това той видимо отхвърля християнството и се завръща към старата прабългарска вяра и променя името си от Венеамин на старобългарското Баян. Обличал се като колобър и се отдал на магиите, като бил способен да се превърне в какъвто звяр иска.

Описван е като изключително интелигентен и способен, като според историците той би имал великолепна политическа или духовническа кариера, ако не провокирал така остро обществото с еретичните си възгледи. Някои дори смятат, че Боян Магесник е истинският ум зад богомилството, а поп Богомил е бил само негова дясна ръка.

Приписваната му способност да се превръща във вълк му носи сред народа названието Песоглавца. Въпреки че магията се свързва предимно с негативни реакции сред обикновените хора, легендите са запазили името на Боян Магесник като пазител на българите.

Легендите го споменават като герой и лечител, който помага на народа в моменти на трудност. Той се появява тогава, когато страната е под заплаха, а сред хората върлуват болести и страх. Според легендите след като дълги години обикалял, лекувал и помагал на народа, Баян Магенсик се е оттеглил и останал да живее вечно в дъното на дълбока пещера, омаян и отвлечен от красива самодива. Въпреки това, когато над България надвисне сянка, той излиза, сам или предвождащ своите воини, да помага на българите и войските им в много тежки времена.

Образът на Боян Магьосника е неясен, мъглив и нищо не може да се каже исторически за него. Именно това обаче го прави толкова любопитен - князът, който се отказва от богатство, слава и кариера, за да се отдаде на духовното познание. Основател и истински патрон на богомилството. Магьосник и защитник на българите. Просветител. 

Кой може да каже каква е истината за живота на княз Венеамин? И дали трябва тя да бъде казана, или митовете са ни достатъчни, за да изградим свой пантеон от герои? Какъвто и да е отговорът, Боян Магесник е част от българската култура, за която трябва да се говори повече.

Източник: Bulevard.bg