Търговията с критично застрашения вид е забранена, килограм се търгува в Азия за над 1000 евро

Опит за нелегален внос на 2 млн. змиорки от критично застрашен вид предотвратиха служителите от отдел "Борба с наркотрафика"  на Аерогара София, съобщиха от агенция "Митници".

Влечугите били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София. Живият товар се намирал в осем контейнера от стиропор в чекирания им багаж.

Пътниците настоявали пред митничарите, че в специално опакованите контейнери пренасят храна. При проверката обаче служителите на пункта установили, че вътре има пликове с бебета змиорки.

За случая била информирана столичната РИОСВ, откъдето дали експресно експертно становище, което потвърдило съмненията, че задържаните екземпляри принадлежат към критично застрашения вид на европейска змиорка (Anguila Anguila).

Те са под защитата на Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и търговията с тях без разрешително е забранена.

Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските държави цената им стига до 1300 евро на килограм.

Змиорките са транспортирани спешно към спасителния център във варненския Аквариум., а китайските граждани са задържани за 72 часа.

Случаят е докладван на Софийската градска прокуратура и е образувано досъдебно производство.