Тематичната експозиция в Музея на социалистическото изкуство "Образът на вожда" може да се разгледа до ноември

"Образът на вожда" е първата изложба от новата дългосрочна програма на Музея на социалистическото изкуство в София (ул. "Лъчезар Станчев" 7), която представя изкуството от социалистическия период в цикли на сюжетно-тематичен принцип.

Социалистическият реализъм, наложен и у нас след 9 септември 1944 г., възниква още през 30-те години в Съветския съюз. Изкуството става един от пропагандните инструменти на властта и създава своите митологеми, най-важната от които е образът на комунистическия вожд, припомнят от музейния филиал на Националната художествена галерия (НХГ).

През периода съществува строга йерархия на жанровете, на върха на която са фигуралните композиции със сюжети от историята и революционните действия на комунистическата партия, социалистическото строителство, индустриализацията и труда във всичките му разновидности.

Портретите на комунистическите водачи заемат главно място и гарантират на своите автори професионален престиж и политически актив. В изкуството на тоталитарните държави образът на вожда е обект на култ, на обожествяване, което обаче води до обезличаване.

Превърнат в схема, образът на реалната човешка личност е лишен от индивидуална психологическа характеристика, обясняват съставителите на експозицията начело с куратора й Николай Ущавалийски.

В изложбата са включени фигурални композиции и портрети на комунистически лидери Вл.И.Ленин, Й.Сталин, Мао Дзедун, Димитър Благоев, Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков, Леонид Брежнев, както и на идеолозите Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Виж още: Професиите на диктаторите

В показаните произведения се проследяват движенията в стила на социалистическия реализъм. Долавя се и политическият климат на времето, в което те са създадени: повърхностния академичен натурализъм на сталинския култ, опитите за догматично "разкрепостяване" в края на 50-те и началото на 60-те, творческите интерпретации по темата от 70-те и 80-те.

Изложбата, която може да се разгледа до ноември, включва 70 произведения на живописта, скулптурата и политическия плакат, както и цитати от идеологическата критика през този период, каталози, списания и албуми с репродукции от 50-те до 80-те години.

Източник: НХГ