Има няколко начина да не вярваме в Бог.

Двама изследователи от университета в Тенеси, Чатануга, класифицираха атеистите в палитра от шест подтипа, съобщи CNN. Проучването е базирано на 59 интервюта с невярващи.

1. Атеистът-интелектуалец 

Той търси информация и интелектуални стимули за атеизма. Обича да дебатира и да спори, особено в популярни интернет сайтове. Начетен е по отношение на религията и често цитира различни трудове.

2. Активистът

Той не се задоволява с това да не вярва; има нужда да каже на другите защо отхвърля религията и защо обществото би било по-добро без нея. Говори по политически каузи като правата на хомосексуалните, феминизма, околната среда и животните.

3. Търсещият агностик

В тази група влизат хора, които не са сигурни дали Бог съществува, но поддържат ума си отворен и признават границите на човешкото познание и опит. Те често поставят под въпрос собствените си убеждения и нямат твърда идеологическа позиция. Това не означава, че са объркани - просто приемат несигурността.

4. Антитеистът

Тази група често говори срещу религията и вярванията, като обикновено се позиционира като "диаметрално противоположна на религиозната идеология". Според тях религията е незнание, назадничава институция, която разгражда обществото. Антитеистът ясно осъзнава ограниченията и опасностите, свързани с религиите.

5. Неангажираният

Това е най-малобройната група от шестте, която се характеризира с това, че не се намесва по никакъв начин в спорове и въпроси, свързани с религията и с нейното отричане. В много случаи това се възприема като апатия или липса на интерес. Неангажираният обаче просто не вярва и липсата му на вяра означава и липса на любопитство към всичко, свързано с нея.

6. Ритуалният атеист

Той не вярва в богове, не се свързва с религии и не се надява на задгробен живот, но намира ученията на някои религиозни традиции за полезни и мъдри. Приема ги от философската им страна и ги използва като уроци за живота и пътища към трансцедентално освобождаване. Практикува някои религиозни ритуали, церемонии, музикални събития, медитации, йога или празници. За много от тези хора връзката с ритуала е семейно или социално наследство, а за други - уважение към символиката на религиозните практики, вярвания и церемонии.

Виж още: В какво ще се преродят милиардерите