Фестивалът тази година е на 7, 8 и 9 юли с хедлайнъри Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и Christian McBride's New Jawn

Фестивалът А to JazZ, който се превърна в едно от най-обичаните и чакани събития за любителите на джаза у нас, е на 7, 8 и 9 юли. Мястото е добре познатата сцена в Южен парк 2, а хедлайнъри в трите вечери са Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и Christian McBride's New Jawn.

"Тази година се завръщаме с още по-вдъхновяваща програма, включваща множество изпълнители от световната джаз сцена, джемсешъни, пъстър артбазар, детски музикални работилници, иновации и услуги, които ще подобрят качествено преживяването A to JazZ. Смятаме, че това ще е най-мащабното издание, което някога сме правили, така че ще се радваме да го споделим с още повече хора", обясняват организаторите

Шведското трио Dirty Loops се качват на сцената в първата от трите фестивални вечери. Групата се превръща в световен феномен с кавърите на хитови парчета като Just Dance на Лейди Гага. Именно тази версия, която представя стила им като смесица между фънк, поп и джаз, привлича интереса на гигантите в индустрията Дейвид Фостър и Андреас Карлсон. Резултатът е първият им албум Loopified, а през 2015-а момчетата подгряват Maroon 5 на световното им турне.

A to JazZ 2017 представя и един от феномените на съвременния джаз Robert Glasper Experiment. Носителят нa пет награди "Грами" простира музиката си отвъд утвърдените жанрови граници, като черпи вдъхновение от съвременните хип-хоп и R&B. Робърт Гласпър идва с новия си албум Art Science, своите колоритни музиканти и диджей.

Участието на виртуоза Крисчън Макбрайд с неговия нов проект New Jawn е запазено за третата фестивална вечер. Роденият във Филаделфия басист е сред най-търсените и уважавани фигури в съвременната музика, а талантът му е донесъл четири статуетки "Грами". Christian McBride's New Jawn е най-новата му формация, описвана като "убийствена група, изпълнена с много груув".

Други чуждестранни гости на A to JazZ 2017 са една от най-популярните испански фюжън формации Мastretta и словашки тромпетист със своя Lukas Oravec Quartet. Проектът Jazzanitza слива съвременния джаз и българската народна музика, а Romaneno изпълняват най-красивите ромски песни с джаз аранжименти.

Сред останалите изпълнители са Ангел Ковачев и Дороти Такев, а своите дебюти на голяма сцена направят младата фънк група от Залцбург Funkxpress, българо-холандското Uvira/ Bruno/ Hafisi Trio и бигбендът на Националната музикалната академия с диригент Михаил Йосифов.

Фестивалът се организира с подкрепата на фондация "Америка за България", Министерството на културата, посолствата на Кралство Испания и Република Словакия и е част от Календара на културните събития на Столичната община. Негов почетен патрон е председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Повече информация, подробности и новини около фестивала следете на http://www.atojazz.bg/ и страницата във "Фейсбук".

Източник: A to JazZ