22-годишният Руслан Соколовски е бил обвинен в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства

Предупрежденията за опасности при игра на Pokemon GO далеч не са от вчера, но за пръв път сред тях може да попадне и опасност от това да бъдеш осъден. 

За пръв път потребител на популярната игра бе осъден, след като ловил покемони в църква. Съдът в руския град Екатеринбург е постановил условна присъда от 3,5 години за влогъра Руслан Соколовски, който направил грешката да поиграе в православна църква, съобщава ТАСС.

Прокурорите по делото са настоявали обаче за ефективна присъда, а обвинението им е в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства. Там 22-годишният Соколовски е признат за виновен. 

Като доказателства по делото са били приложени качени от Соколовски в интернет клипове, озаглавени: "Идеалният православен брак", "В космоса летях, чеченци не видях", "Самоубийство на мюсюлмани по време на матура" и др.

Съдиите разпоредиха влогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

В началото на процеса през март младежът пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа от лов на покемони миналия август "с критична и полемична цел". На записа се вижда как той "улавя" виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни.

Соколовски избрал за целта катедралата в Екатеринбург, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му. 

През 2012 г. две певици от пънк групата "Пуси райът" бяха осъдени на по две години затвор за "пънк молитва" срещу руския президент Владимир Путин в катедралата "Христос Спасител" в Москва.

Източник: ТАСС