Какво не бива да пускаме, ако зарядът на батерията е към края си

Всички сме преживяли онзи особено неприятен момент да ни трябва страшно много телефонът, а батерията му да е пред тотално изтощение. Ако сте със смартфон, батерията ви пада още по-бързо. Има причини за това.

Мобилните приложения са основата причина за изтощаването на батерията, като най-енергоемки са тези, които са постоянно свързани с мрежата или са зле написани и натоварват процесора, пише изданието Scientific American, цитирано от Агенция "Фокус".

Научен екип от Калифорнийския университет в Бекърли и Хелзинския университет е решил да разбере кои мобилни програми изчерпват най-бързо батериите.

Изследователите наблюдавали потребители на Apple и Android, за да намерят отговора на въпроса кои са най-изтощаващите батерията приложения.

Виж още: Изобретиха самозареждащ се телефон

За iOS музикалните приложения са най-популярни, но навигационното приложение Waze най-бързо изтощава мощността на батериите. При Android най-енергоемки са играта Men in Black 3 и навигацията TeleNav.

Учените са получили данните чрез безплатно приложение за проследяване на състоянието на батерията, наречено Carat.

Виж още: 8 прекрасни идеи, които биха направили живота ни по-приятен

Това не е единствената подобна програма, но след представянето си, тя е свалена повече от 1 милион пъти от доброволни участници в изследването. Carat помага на учените да създадат таблица на 200-те най-изтощаващи батериите приложения за всяка операционна система.