Климатикът нагнетява токсичните съединения вътре в колата

Едно от най-досадните неща в градската среда е трафикът. Той ни изнервя, бави ни и ни кара да се чувстваме така, сякаш ни съкращава живота. И на практика е точно така. 

Според списанието "Наука за околната среда - процес и значение" затворените прозорци и включеният климатик усилват максимално въздействието на токсичните газове в купето при автомобилните задръствания. На практика климатикът нагнетява токсичните съединения вътре в колата, вредейки по този начин сериозно на здравето ни.

Освен това при спиране на червено автомобилните двигатели с вътрешно горене преминават през различни цикли - работа на празен ход, увеличаване и намаляване на скоростта. 

Виж още: Авто-метафора на българския живот

Учените откриха, че високата концентрация на токсични вещества в колата се осигурява благодарение на много по-мръсния въздух навън, отколкото този в купето, пише "Дейли мейл".

На светофарите се събират и други автомобили, които изхвърлят поредната порция токсични съединения. Във въздуха се натрупват вредни вещества, които се разсейват твърде бавно.

"Ако е възможно, дръжте прозорците затворени и не включвайте климатика. В същото време увеличавайте разстоянието между вас и автомобила, който е спрял пред вас", препоръчва автор на изследването.

Видео: Най-страшното кръгово кръстовище

Тези мерки ще намалят контакта с отровните газове със 76%. По данни на Световната здравна организация в Европа само през 2012 година заради болести, свързани със замърсяването на въздуха, са починали над 400 хил. души. 

Попадналите в задръстване са подложени на 29 пъти по-интензивно въздействие на замърсяващите вещества, отколкото движещите се по пътищата, дори и с не много висока скорост.

Източник: "Дейли мейл"