Единият от тримата водещи на култовото автомобилно предаване по Би Би Си 2 беше натирен окончателно след скандал с продуцент

Беше само въпрос на време, риташе си трудовата книжка, съдбата му висеше на косъм, имаше последно предупреждение, очевидно чашата е преляла - така могат да се обобщят коментарите на Острова след внезапното уволнение на един от най-популярните тв водещи, Джеръми Кларксън от "Топ гиър" (Top Gear).

Култовото автомобилно предаване на Би Би Си 2, което има много фенове и у нас, има още двама водещи - Джеймс Мей и Ричард Хамънд.

54-годишният Кларксън, наричан Поразяващата уста, обаче е доайенът сред тях. Освен от тв екрана, той упражнява красноречието си като автор на коментарни колонки в многотиражни вестници като "Сън" и "Сънди таймс". Издал е и една дузина книги.

Гафовете му в ефир обаче са неизброими - едва ли има чужда държава, на която не е нанесъл обида, коментира британската преса.

На родна земя също е предизвикал не един скандал - например с изказването, че стачкуващите работници трябва да бъдат екзекутирани в присъствието на семействата им.

Самите Би Би Си припомнят, че през 2011-а се е налагало да се извиняват на Мексико, защото определил жителите на страната като "мързеливи" и "некадърни".

Година по-късно дошло оплакване от индийски дипломати, защото оборудването на автомобил с тоалетна било обяснено като "идеално за Индия, защото всеки, който идва тук, получава разстройство".

Миналата година го мъмриха заради използването на расистки епитети, а последното му провинение беше през октомври, когато предизвика протести в Аржентина, където се появи с регистрационен номер H982 FLK - препратка към военния конфликт между двете държави през 1982-ра заради Фолклендските (Малвинските) острови.

В. "Дейли телеграф" също изброява някои от гафовете му, като сред тях нарежда дори факта, че кръстил кучето си, черно на цвят, на футболиста от Кот д'Ивоар и "Челси" Дидие Дрогба.

Конкретната причина за уволнението му сега е скандал с продуцент, уточниха от Би Би Си. Предаването за тази неделя, 15 март, няма да се излъчи.

У нас "Топ гиър" върви по "Нюз7", излиза и едноименното списание.