Дъждът изкара кърлежите и други опасни гадини по-рано.

Обща статистика колко са пострадалите няма, но определено има увеличение на заболяванията, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от в. "Труд".

От началото на тази година са регистрирани 70 случая на лаймска болест, което е с 42 повече спрямо същия период на миналата година. От марсилска треска са заболели 26 души, което е с 13 повече спрямо 2013 г.

И двете болести се пренасят от кърлежи. Гадините се срещат не само по тревите, но и по храстите и дърветата.

Особено внимателни трябва да са родителите, защото малките деца често се "сдобиват" с паразити, докато изследват земята. 

Поне 6-7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекар, посъветва д-р Кунчев.

Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. 

Ако ухапването е прясно, може да сложите ръкавици и внимателно, без да го разкъсвате, да извадите сами кърлежа, обясни д-р Кунчев. Той обаче препоръча при деца и по-възрастни хора задължително да се потърси лекар.

Специалистите допълват, че не се препоръчва да мажем впития кърлеж с олио или алкохол, което е част от т.нар. бабини съвети. 

Причината е, че в такъв случай кърлежът може да "повърне" и да изхвърли в организма на човек зараза, при което да се развие лаймска болест. По-добре е да се напръска с препарат, който ще го убие.