Организмът на велосипедистите над 55 г. е идентичен с организма на млад човек

От векове човекът търси начини да запази младостта си и да отложи стареенето. Редица алхимици, магове, учени и обикновени козметици са търсили пътя към "вечната младост". Оказва се обаче, че той е много по-близо, отколкото смятаме.

Според учените от кралския колеж в Лондон колоезденето може да запази както тялото, така и ума ни млади и свежи, пише "Дейли мейл".

Слънце, въздух, велосипедизъм - здрав и бодър организъм

Те достигнали до този извод, след като провели изследване между 81 мъже и 41 жени на възраст от 55 до 79 години. Според получените резултати се оказало, че онези, които редовно карат колело, са физически много по-млади от повечето хора на тяхната възраст.

Въпреки напредналата възраст и годините си те имали мускулатура, сърце и умствени способности, сходна с участници в проучването, които били с четвърт век по-млади.

Виж още: Велосипедите създават повече и по-сигурна работа от всички видове транспорт

Липсата на движение води до проблеми

Ръководителят на екипа учени от Кралския колеж в Лондон д-р Рос Полък предупреждава, че липсата на физическа активност, типична за повечето от нас, е причина за появата на физиологични проблеми при всяка възраст.

Колоезденето е идеален начин да запазите тялото и ума си, защото е лесно, а в същото време натоварва и поддържа много части на тялото като сърцето, белите дробове, мускулите и дори мозъка.

Виж още: Страданията на Боно нямат край!