Според икономическия министър Божидар Лукарски тепърва предстои да излизат "големи имена" от българския списък в "Панамските документи"

Европа губи по 1 трилион евро годишно от данъци, укрити чрез офшорни зони. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на международна конференция на Съвета на Европа, която се провежда в София. 

Коментарът му бе по повод скандала с изтеклите в медиите "Панамски документи", които уличават високопоставени политици, спортисти и бизнесмени в неплащане на данъци.

Той допълни още, че офшорните зони са законни, но на практика ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна, които са принудени да компенсират криенето на средства от други.

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас​

Той определи офшорните зони като раково образувание за целия свят и допълни, че са необходими промени. 

Калфин подчерта още, че мерките трябва да бъдат решителни, а офшорните предприятия трябва да бъдат ограничавани. По думите му нито е честно към данъкоплатците, нито към обществото да има неизвестни икономически оператори, които крият данъци и влияят значително върху икономиката. 

Виж още: НАП започва проверки на българите с офшорки

По негови думи е недопустимо хора, които се занимават с политика, да крият пари в офшорна зона. 

"Мисля, че след тези публикации в цяла Европа би трябвало да се тръгне в различен дух. Не може хората да минават през кризи, да плащат данъци, да търпят ограничения и да се окаже, че някои заможни бизнесмени и политици си крият парите и имат претенции към държавите си", допълни още Калфин. 

Лукарски: Големи имена ще излязат от "Панамските документи"

Икономическият министър Божидар Лукарски също коментира в сутрешния блок на БНТ темата с изтеклите документи на офшорки. 

По негови думи има български компании в "Панамските документи". Въпреки че засега няма данни за български политици в списъка, но той е на мнение, че със сигурност ще излязат "големи имена" от документите.

Според министъра скандалът около "Панамските документи" показва, че офшорната зона се е превърнала в мръсна дума в световен мащаб, макар че в такъв вид фирми няма нищо незаконно. Незаконно е само укриването на данъците, припомни още той.

Лукарски коментира и собствеността на "Булгартабак" - зад холдинга стои компания, регистрирана именно в зона с облекчен данъчен режим.

"Знае се кой е собственикът на "Булгартабак", но не е известен собственикът на собственика. Това е нещо, което не касае приватизационния договор, и по една или друга причина не е заложено там", допълни още той.

Кой е реалният собственик на тютюневия холдинг обаче вълнува обществото и синдикатите. Те са сезирали Комисията за финансов надзор (КФН) да провери и да се произнесе по казуса със собствеността на предприятието, обясни Лукарски.

Той посочи, че от 1 април дейността на София БТ е спряна изцяло и допълни, че според приватизационния договор собственикът има право да спира дейността на предприятия в холдинговата структура за срок до 12 месеца, без това да бъде разглеждано като нарушение. Проверката на Агенцията за приватизация в "Булгартабак" продължава, допълни още икономическият министър.

За него е несериозно компанията да се оплаква за загуба на пазари заради медийни публикации.

Източник: БНТ, Агенция "Фокус"