Сянката е част от нас - да я приемем или да я потиснем?

Един от популярните сюжети на фантастичните филми и сериали е, когато главният протагонист се изправи срещу тъмната си страна. В аналитичната психология тази тъмна страна на характера е известна с понятието "сянка", пише "Съновник".

Сянката или тъмната ни страна е всичко онова, като не искаме да притежаваме или преживяваме, защото в съзнателните ни представи то е зло, онова в нас, което ни кара да се чувстваме зли. Тя се корени още в праисторическите страхове на хората и заложените в нас животински инстинкти.

Повечето хора не познават своята сянка. Причината за това се крие във факта, че тъмната ни страна е образувана от всичко онова, което съзнанието ни отричат и смятаме напълно противоположно на нашата същност.

Сянката съдържа много потисната енергия, която се натрупва в стремежите ни да бъдем по-добри, да избягваме конфликтите и да следваме законите на обществото. Колкото "по-дълбока" е нашата сянка, толкова повече енергия трябва, за да не я пускаме навън. В моменти на тежък обаче тъмната ни страна може да излезе на бял свят и да се развилнее.

Виж още: Най-енергийните места на света

Най-често се случва тъмната ни страна да се прояви, когато потискаме някакви потребности (секс, любов, храна, разнообразие и т.н.), когато е засегнат негативен спомен или когато не приемаме нещо в себе си и се опитваме да бъдем нещо, което не сме.

Въпреки това сянката не носи само негативи. До голяма степен тя е извор на спонтанност и творчество. Освен това човек без нещо тъмно в себе си е изключително скучен и безжизнен.

Виж още: Зодиите с най-тежък характер

Как да определим сами за себе си нашата сянка: 

1. Какво не харесвате в другите;

2. Какво мразите;

3. Какво провокира вашата враждебност;

4. Кои критики не можете да понесете;

5. С какво се заобикаляте постоянно;

6. Какво ви плаши;

7. Какви са най-честите ви грешки на езика;

8. Какви са вашите сънища.