Пет функции, които мозъкът ни изпълнява, докато ние си почиваме

Сънят е едно от онези неща, които все още са почти пълна загадка за човек. Никой не може да даде точно обяснение какво всъщност представляват сънищата ни, а като се вземат предвид някои напълно необясними "пророчески" явления в заспало състояние, нещата стават още по-сложни.

Все пак има някои ясни неща, свързани със съня. Това са например (част от) неговите функции. Сънят кара тялото ни да си почива и обработва получената през деня информация. Така на следващия ден ние сме отпочинали (ако сме се наспали) и можем да започнем отново работа.

Интересно обаче е какво се случва с мозъка, докато спим. Той съвсем не е във фаза на почивка и активно обработва данните, изолирайки се от околната среда, пише Profit.bg.

Ето пет невероятни неща, които мозъкът ни прави, докато спим:

Взема решения

Мозъкът обработва сложни дразнители по време на сън и използва тази информация, за да вземе решение в будно състояние.

Създава и консолидира спомени

Докато спим, мозъкът е зает с формирането на нови спомени и консолидиране на по-старите, както и с обвързването им едни с други. Липсата на почивка може да окаже значително влияние върху хипокампуса - област от мозъка, участваща в създаването на памет. Поради тази причина сънят играе много важна роля в процеса на учене - това ни помага да запаметим новата информация и да я възпроизведем по-късно. Затова помислете отново, преди да учите цяла нощ за следващия изпит. Ако не спите, способността ви да научите нова информация може да спадне с до 40%.

Виж още: Колко часа сън ни трябват на нощ

Прави творчески връзки

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин с нова идея, която не ви е хрумвала досега? Сънят може да бъде катализатор на нови творчески идеи, които се зараждат в мозъка ни, докато спим. Освен това в състояние на покой мозъкът може да направи изненадващи нови връзки, които не биха му хрумнали в будно състояние. Резултатите от изследване показват, че след събуждане от сън хората са 33% по-склонни да правят връзки между привидно далечно свързани идеи.

Изчиства токсините

Важна функция на съня е да даде шанс за малко домакинска работа на мозъка. Изследователите са открили, че по време на сън мозъците на мишките чистят увредени молекули, свързани с невродегенеративни заболявания. Ако не спим достатъчно, мозъците ни не разполагат с време, за да изчистят токсините, които потенциално биха могли да ускорят развитието на болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло

Научава или си спомня как се извършват физически задачи

Мозъкът съхранява информация в дългосрочната памет чрез нещо, известно като оста на съня - кратки импулси на мозъчните вълни на силни честоти, които се случват по време на REM съня. Този процес може да бъде особено полезен за съхраняване на информация, свързана с моторните задачи като шофиране, различни спортове, нов вид танц и други, така че тези задачи стават автоматични.