И как да я разкараме оттам

Случвало ли ви се е някоя песен да ви се набие в главата и да не може да излезе оттам с дни. Понякога това е някое супер готино парче, което много харесвате, а понякога е нещо отвратително от сорта на детски песнички, Maroon 5 или Криско (всеки според вкуса). Е, учените вече намериха лесен начин как да се справим с този проблем.

Лесно, като да дъвчеш дъвка

Изследователите от Редингския университет открили, че най-сигурният начин да се отървете от досадна мелодия е... като дъвчете дъвка.

Те открили, че ако дъвчем дъвка, докато слушаме неприятна, набиваща се в главата песен, намалява с 1/3 шансът да си я тананикаме през целия ден.

В изследването участвали 98 души, като те били разделени на две групи, като на едната били раздадени дъвки. На респондентите били пуснати Play Hard на Дейвид Гета и Payphone на Maroon 5, като след това изследователите ги помолили да не мислят за песните. Ако се случело така, че даден участник се сети за песента или си я затананика, трябвало да натисне бутон до него.

Така се оказало, че тези, които дъвчели дъвка по време на експеримента, натискали копчето с 33% по-рядко от другите участници.

Поне веднъж седмично 

Според подобно изследване 92% процента от хората в модерните държави страдат от подобно разсейване на вниманието, причинено от заседнала в главата песен поне веднъж седмично. То може да бъде причинено от различни неща.

Често това се причинява от песни с емоционално значение за нас. Също така от песни, които слушаме, когато сме в някакво силно емоционално състояние. Също така определени картини могат да активират в нас спомена за дадена песен, а понякога дори можем да свързваме даден човек с песен и като го видим да се сещаме за песента.

Източник: Mashable.com