Как да предпазим спокойния си сън, избягвайки определени дейности

Един от начините да сме здрави и бодри в забързания и същевременно застоял живот на съвременния човек, един от задължителните фактори е добрият сън. За да можем обаче да се насладим на спокойни сънища, има някои неща, които трябва да спазяваме и по-специално неща, които не трябва да правим преди лягане, пише "Индипендънт"

Ето седем неща, които биха попречили на съня ни:

1. Използването на телефон или компютър точно преди лягане

Все повече изследователи твърдят, че да се взирате в синьо-белите светлини на екрана пречи на мозъка да освобождава хормона мелатонин, който "известява" тялото ви, че е време за лягане. Така че използването на електронни устройства вечер ще ви попречи да заспите.

Виж още: Кога да си лягаме и кои са ключовете на добрия сън​

2. Приспивателните (освен ако наистина не страдаме от безсъние)

Центъра за превенция и контрол на заразните заболявания е установил, че само за един месец през 2013 г. около 4% от американците на 20-годишна възраст са използвали рецепта за приспивателни. Но според Патрик Фулър от Харвард, специалист по изучаване на съня, повечето хора нямат нужда от приспивателните и трябва да се борят с безсънието си по други начини. Ученият смята, че повечето хора всъщност не страдат от безсъние и приемането на приспивателни няма да разреши проблема им, а може да доведе и до редица неприятни странични ефекти и дори пристрастяване към лекарствата.

3. Алкохол

Според повечето хора чаша или две вечер им помагат по лесно да заспят. Но според изследователите, той може да попречи да спите. Тъй като организмът ви започва да преработва алкохола през втората половина на нощта, може да се събудите уморени, а не отпочинали. Изследвания показват, че пиенето преди лягане разстройва фазата на съня, наречена "бързо движение на очите", през която всъщност сънуваме и е най-важна за поддържане на паметта и концентрацията.

Виж още: Как да оцелеем на работа след безсънна нощ​

4. Работа в леглото
 
Експертите съветват да запазите спалнята само за сън и за определени креватни забавления. Иначе няма да я свързвате с почивка и може да ви е по-трудно да заспивате.

5. Кафе след 5,00 ч. следобед

Употребата на 400 милиграма кофеин нарушава съня дори след 6 часа, показват нови данни. Хората, които пият кафе 6 часа преди лягане, спят с час по-малко в сравнение с времето, когато не са употребявали кофеин.

6. Мазни и тежки храни

Да се храните преди лягане може да навреди не само на количеството на съня, но и на качеството му. А да се хапват тежки храни преди спане намалява времето на фазата на съня, наречена БДО - бързо движение на очите, последната, най-активна фаза, когато сънуваме. Ако сте гладни късно вечерта, експертите съветват да хапнете пълнозърнести храни с протеин, като филийка пълнозърнест хляб с натурално фъстъчено масло, например.

Виж още: Пет храни за добър сън​

7. Физически тренировки

Когато сте затрупан със задачи, изглежда най-подходящото време за спорт е когато останалите хора вече са заспали. Но това е погрешно. Според експертите трябва да избягвате изморителни тренировки вечерта. Това е отчасти защото температурата на тялото ви се увеличава по време на кардио и пречи на заспиването. Може да замените тренировката с йога или стречинг, което ще ви помогне да релаксирате.

Източник: "Индипендънт"