Какво можем да намерим в програмата на фестивала за съвременен танц и пърформанс

Броени дни до деветото издание на международния фестивал One Dance Week 2016, който стартира на 9-ти октомври в Дом на Културата "Борис Христов", Пловдив, с Bloodlines - класически проект на големия американски хореограф Стивън Петронио. 

И тази година организаторите правят специален подарък на почитателите на съвременен танц и пърформанс. За всички фенове, а и за всеки любопитен да се запознае с магията на танца, организаторите пускат в продажба фестивалeн пас на промо цена от 45 лв. Притежателите му могат да посетят осем представления, включени в програмата на One Dance Week. Фестивалният пас важи за първото представяне на тайванския дигитален спектакъл "Второ тяло" от 16,00 ч. на 22 октомври.

Виж още: Големият американски хореограф Стивън Петронио открива One Dance Week 2016

Освен спектакли на световноизвестни хореографи фестивалът ще представи за първи път в Пловдив и биографичната лента "Г-н ГАГА" на режисьора Томер Хейман. Филмът е едно красиво кинематографично пътешествие в живота на Охад Нахарин - хореограф и артистичен директор на танцовата формация Batsheva, който пренаписва езика на съвременния танц. Прожекции на лентата има на 6 и 21 октомври от 19:00 ч. в Lucky - Дом на киното-Повдив, Зала 2. Вход свободен до запълване на капацитета на залата. 

В програмата на One Dance Week са включени също така три танцови работилници, насочени към напреднали танцьори и професионалисти, актьори, изпълнители от сферата на цирка и физическия театър. 

Виж още: Аналоговият звук на Kraftwerk в спектакъла на хореографa Ювал Пик

На 8 октомври ще се проведе майсторски клас с формацията на Стивън Петронио, въвеждащ участниците в неповторимата техника на Петронио. Участниците ще могат да научат как да установят мускулна и скелетна връзка със своята уникална физикалност. 

На 23-ти октомври танцовата работилница с Anarchy Dance Theatre ще потопи участниците в оригиналната физикално-дигиталната среда на спектакъла "Второ тяло". Ателието ще бъде водено от артистичния директор на формацията Jeff Chieh-hua Hsieh и от изпълнителката в спектакъла - Shao-ching Hung. 

Всички участници ще имат възможност да усетят и сами да експериментират връзката между 360-градусовата прожекция, визуализациите и как те реагират и "комуникират" с всяко движение на телата им. За пълното проникване в концепцията на ателието се препоръчва участниците да гледат самия спектакъл.

Виж още: "Колективна загуба на паметта" - да изследваш човешката природа чрез танц

Между 28 и 30 октомври хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър ще демонстрират движенчески техники, разработени специално за спектакъла "Нагоре", в който се използват танцови елементи като повдигане, отпускане на инерцията, скачане и проектиране на тялото в пространството, за да се постигнат височини, недостъпни за соло танца. През трите дни от работилницата участниците ще развият своя движенчески речник и ще създадат танц "Нагоре".

Танцовият уоркшоп е част от "Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена" - проект на Фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд "Партньорство".