Замисляли ли сте се защо един човек си купува дрехи в светли тонове, а друг - в тъмни?

Защо ви е неприятно да се намирате в стая с червени тапети, а се чувствате много по-добре в помещение със сини стени?

Всъщност тези предпочитания не са случайни, информира Zdrave.bg. Науката е доказала, че обкръжаващите ни цветове влияят на нашето настроение и здраве.

Преди повече от половин век швейцарският психолог Люшер е разработил метод на цветова диагностика, който го е направил световноизвестен. Чрез него може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. 

Тестът е много прост - трябва да се подредят на принципа "харесва ми – не ми харесва" осем квадрата с различен цвят, от най-приятния до най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека: тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни цвята (черен, сив, кафяв и виолетов) дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) днес е доста популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факти - например че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята - успокоява и охлажда. 

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият - на умственото, а синият - на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен - прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова не се препоръчва и боядисването на големи повърхности у дома с него, особено в детската стая - психиката на детето е прекалено крехка.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари ивъзпаления. Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна - прекалено дългото пребиваване в "синя обстановка" предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение. 

Зеленият цвят действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия - винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия.

Жълтият цвят се асоциира с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако непрекъснато ви е студено, можете да облечете дрехи с такъв цвят. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него: черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Яркооранжевият цвят се асоциира с огъня. По отношение на организма той действа облекчаващо на дишането и успокояващо – върху психиката. Затова нюансите на този цвят се препоръчват за оцветяване на стени, особено в помещения, където се спи.

Червеният цвят носи усещане за топлина. Психолозите го свързват с с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Ако страдате от ниско кръвно (хипотония), червеният цвят е силно препоръчителен - той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Съответно не се препоръчва за хипертониците.

От психологическа гледна точка червеният цвят повишава възбудата и затова се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.