Честото мигане дава сигнали на мозъка, че има нужда от рестарт

Неврофизиолози от университета в Осака, под ръководството на д-р Taмами Накано изразиха предположението, че честото мигане е сигнал за това, че мозъкът има нужда от някакъв вид "рестарт" - така той по-лесно се превключва от един обект към друг, „изчиствайки“ текущото си състояние, пише "Световни загадки".

Средно за минута човек мига между 15 и 20 пъти. В по-изнервени състояния миганията могат да достигнато и до 40.

Учените са установили, че хората мигат в точно определени моменти - между значими или логически завършени събития като пауза в говора на оратора, например. Мигането обуславя преминаването от един обект на внимание към друг.

Виж още: Осем неща, които правим всеки ден, а не знаем защо

Неврофизиолозите базират предположението си и на експеримент. Те поставили група доброволци да гледа комедийното шоу „Мистър Бийн“, докато през това време те наблюдават активността на невронната мрежа с помощта на скенер. Когато по време на някоя сцена хората мигали, мозъците им за част от секундата минавали в „пасивен режим“, а активността на невронната мрежа драстично намалявала – скенерът отчитал спад в притока на кръв в свързаната с това част на мозъка по време на мигането.

Виж още: Кучета търсачи откриват рака

Все още не е ясно защо за превключване на вниманието мозъкът използва тъкмо този начин, остават неясни. Изследователите продължават да проучват този въпрос и планират да поставят редица други експерименти, за да разберат отговора.