Някои култови заведения, останали в историята на курорта

Днес Слънчев бряг е лъскаво място с много чуждестранни туристи, електронна музика, оферти за евтин алкохол и евтини жени. Славата му на дестинация за алкохолен туризъм обхваща цяла Европа а британските родители изпадат в ужас, само когато чуят думите Sunny Beach от устите на децата си. 

Някога обаче този курорт имаше съвсем друга слава и един малко по-различен, но специфичен чар, който бе смазан от големите мастодонти, символи на прехода.

Сред най-коментираните метаморфози в Слънчев бряг е превръщането на ресторант "Дюни" в хотел "Дюн" - крайбрежната перла на ВИС. Заведението бе с нищо невпечатляваща едноетажна постройка, предназначена за хранене на туристите от близките хотели.

дюн

Ресторант "Дюни"

"Дюни" е шестият поред ресторант в Слънчев бряг. Построен е през 1962 г.. Той е проектиран от Никола Николов, главен архитект на курорта в зората на създаването му. Със 700-те си места напомняше повече на стол, отколкото на романтично крайбрежно бистро. Все пак 100 от местата бяха предвидени за свободна консумация, така заведението се реализираше и като ресторант, разказват представители на курортния мениджмънт от соцерата.

Друго култово място е денонощният ресторант "Палма" - един от най-старите ресторанти на Слънчев бряг, намирал се в северния край на комплекса. Днес и той вече е в миналото.

Ето и други емблематични заведения, останали в историята. Върху някои от тях има големи хотели, а само имената им напомнят за съществуването им.

Ресторант "Меркурий

Култовият ресторант "Магурта" до резиденцията на Министерски съвет

Ресторант казино "Слънчев бряг"

Ресторант "Лотос"

Ресторант "Ропотамо" 

Ресторант "Тракия"

Източник: naemisi.bg, socbg.com