Според ФБР скимирането е копиране на данни от магнитната лента на банкова карта чрез незаконен скенер (скимер). Скимерите, инсталирани върху банкоматите, обикновено са незабележими

Потребителите дори не разбират, че картата им се копира, докато използват устройството. Скимерите, инсталирани върху банкоматите, обикновено са незабележими. Потребителите дори не разбират, че картата им се копира, докато използват устройството.

В търговските обекти престъпни служители скимират картите на клиентите си чрез миниатюрни ръчни четци. А вече съществуват и вируси, с които хакери заразяват банкомати и POS терминали и които работят като виртуални скимери.

Статистика

Около 5,5 млрд. евро са годишните загуби от скиминг в световен мащаб. Има ръст от около 15% на годишна база през последните 5 години. 

80% – 90% от всички измами с банкови карти са свързани със скимиране. Средностатистически източването на скимирана карта е между 500 и 1200 евро.

В Англия за 2012 г. загубите от скимиране възлизат на над 38 млн. паунда. В Германия за същата година загубите са над 70 млн. евро, а в САЩ - над 1 млрд. долара.

Ето и нашите съвети:

- Персоналният идентификационен номер (ПИН) е секретен код, който в банката ни връчват в запечатан плик заедно с картата. След като запомним ПИН-а, следва да унищожим плика, както и да променим кода с друг, по-лесно запомнящ се от нас самите. Това може да бъде направено на всеки банкомат. 

- Най-често използваните ПИН кодове са 1234, 1111, 0000, 1212, дори и 6969. Ако вашият ПИН е сред посочените, съветваме ви веднага да го смените. 

- Не отбелязвайте вашия ПИН код на листче в портмонето или върху картата. Това е невероятен шанс за крадците да ви отърват от парите ви. 

- Използвайте банкомати на оживени и светли места, особено при тегления през тъмната част от деня. 

- При теглене на пари не позволявайте на никого да ви доближава на поне 1-2 метра. 

- При въвеждане на ПИН кода е желателно да прикрием клавиатурата на банкомата с една от ръцете си. 

- Когато ползвате банкомат вътре в банка, която изисква използването на картата за отваряне на вратата, не позволявайте на непознати да влизат с вас. 

- При плащане с картата в интернет, уверете се, че страницата от която пазарувате, е сигурна. Най-лесно това може да се провери, като адресът на сайта се промени от http на https, a в долния десен ъгъл на страницата се появи "катинарче" или "ключ". 

- Най-важното обаче – преди да пъхнем картата, следва да огледаме банкомата. Ако забележим нещо подозрително, като например разместена клавиатура или подозрително прикрепени части, можем да потърсим друг АТМ.