Замисляли ли сте се някога защо хората са с толкова различно отношение към храната?

Има такива, при които храненето е ритуал, а има и такива, които приемат храната като неизбежна необходимост. Някои обожават месото, а други предпочитат зеленчуци и смятат, че колбасите са "убийци" на здравето. 

Защо сме толкова различни?

Вкусовите предпочитания се формират в детството и всичко онова, което детето вижда в семейството го възприема като норма и го пренася в живота си на възрастен. 

Когато в семейството се яде много, детето смята, че това е правилно и без да разбере започва да преяжда и да има проблеми с наднорменото тегло.

Заложените в детството предпочитания не са окончателни хранителни навици и с възрастта могат да се променят, но основите са положени именно тогава. 

Родителите трябва да положат максимални усилия за да обяснят на детето принципите на правилното хранене. Това ще му помогне в бъдеще да избегне множество проблеми със здравето.

Полезни съвети

Не насилвайте детето когато не иска да яде. Това само ще засили отрицателното му отношение към храната. Щом казва че не иска да яде, значи просто не е гладно. Когато огладнее ще се нахрани с още по-голям апетит.

Не заставяйте детето да си изяжда всичко. Ако каже, че не иска да яде повече го оставете, но категорично обяснете, че следващото хранене е в строго определен час - нито по-рано, нито по-късно и няма да има межденни закуски.

Детето трябва да има ярък спомен от детството, че храненето е ритуал, когато всички заедно сядат на масата, всеки на своето място. Старайте се през това време да създадете приятна атмосфера.

Когато детето започне да капризничи и да отказва да яде, опитайте да го заинтригувате - сервирайте в красива чиния, оформете храната в интересна форма или някакво фигурка.

Не превръщайте храната в средство за поощряване. В противен случай в съзнанието на детето ще се загнезди следната причинно-следствена верига: щом направиш нещо хубаво можеш да се наградиш с нещо сладичко. Това може да се превърне в навик, а честите "награди" ще доведе до натрупването на излишни килограми.

Ако имате телевизор в кухнята, постарайте се да не го включвате по време на хранене. Доказано е, че загледан в екрана може да изядеш много по-голямо количество храна от нужното ви. Това вече е вреден навик - поглъщаме огромни порции.

Още полезни съвети можете да намерите в книгата "Моето дете яде само боклуци" на Несия Ланиадо и Джанфилипо Пиетра

Източник: bgfermer.bg