Бялата рафинирана захар отдавна носи прозвището "сладка отрова". Но как да намерим подходяща "противоотрова"?

Колегите от framar.bg предлагат няколко прости, но ефективни метода, с които можем да се откажем от захарта или да ограничим до минимум нейното потребление. 

Преди всичко не забравяйте, че промяната в отношението към сладките храни и напитки е наложителна, тъй като тяхната консумация не е истинска необходимост, а навик, на който робуваме ежедневно.

Виж още: Пет начина да избягваме захарта и сладкото

Леки ограничения

Започнете с леки ограничения, а не я спирайте веднага. Например, намалете наполовина количеството, което си слагате в сутрешния чай или кафе.

Не забравяйте за фруктозата в плодовете - те са естествени източници на захар, истински полезна и лесно усвоима за нас.

Ниско съдържание на захар

Избирайте храни с ниско съдържание на захар и подсладители. Рецептите за едни и същи продукти от различни производители могат да варират значително, така че винаги четете съдържанието им.

Рязкото изоставяне на любимите хранителни продукти изглежда потискащо. Например шоколадовите бонбони са известни като антидепресант. Затова постепенното движение към целта в малки стъпки ще доведе до по-устойчив резултат.

Виж още: Храни, от които огладняваме още повече

Алтернатива на сладкишите

Намерете алтернатива на класическите сладкиши и печива и захарни изделия. Консумирайте пресни или сушени плодове, както и малко количество натурален пчелен мед.

Сладко срещу стрес

Помислете за произхода на апетита си към сладкото. Много често хората използват захар, за да задоволят емоционален глад или като средство за справяне със стреса. 

Преразгледайте отношението си към решаването на проблеми, използвайте други механизми за релаксация , които не са свързани със сладки храни.

Правете по-често разходки в парка, йога или прости дихателни упражнения.

Виж още: Професии, от които се пълнее