Някои трикове, с които да запазим по-лесно телесната си температура

Зимата официално не е дошла, но времето навън си казва думата. А тепърва имаме още няколко месеца студ по програма. И тепърва трябва да се справяме с него.

В студените зимни дни само дебел пуловер едва ли ще ни спаси. Затова се обръщаме към някои допълнителни трикове от науката, които ще ни помогнат да се сгреем по-бързо, когато имаме съмнения, че сме видели как бели мечки се бият за родопско одеяло. 

Виж още: Горещи съвети за зимата

1. Сложете няколко чифта дрехи

Не е задължително всички дрехи да са дебели и плътни, далеч по-важен е броят им. Колкото повече пластове дрехи носите в студените дни, толкова по-добре те изолират тялото ви и ви помагат да се сгреете. Това важи в пълна степен и за бельото. Два чифта чорапи (едните вълнени) биха запазили краката ви топли. Добра идея са и термоклиновете, чорапогащниците или термобельото. 

2. Външна изолация

В случая не говорим за жилището ви, а за външния слой дрехи, шаловете, шапките и ръкавиците. Качественото зимно яке е повече от просто добра инвестиция. То може действително да ви спаси от студа и да направи зимата доста по-комфортна за вас. Паралелно с якето обаче не трябва да забравяме да се предпазим с шапки, шалове и ръкавици. Абсолютен факт е, че през врата, скалпа и крайниците излиза най-много топлина от тялото. Колкото по-плътно сме ги предпазили, толкова по-голям е шансът да запазим телесната си температура.

Виж още: Как да се преборите със студа

3. Ако усетите, че треперите от студ, приберете се веднага на топло

Треперенето от студ е знак, който тялото ви дава, че е опасно студено. То започва, когато температурата на кожата се понижи и чрез спазмите на мускулите, мозъкът предпазва вътрешността да не изстине също. Чрез усилието се изразходват калории, които генерират топлина.

Треперенето обаче спира в един момент - когато от лека хипотермия се премине в по-дълбок стадий на измръзване. Тогава вече тялото преценява, че от контракциите няма ефект и решава да запази енергията за оцеляване. Ако не преди това, то тогава вече трябва да се отправите към най-близкото топло заведение или към дома. Децата под 2 години все още нямат този рефлекс, а при хората над 60 години се генерира много по-малко топлина при треперене.

Виж още: Десет начина да се справиш с ужасния студ навън

4. Каляването със студ помага

Въпреки това, според едно изследване, колкото повече време прекарва навън в студа човек, толкова по-бързо се аклиматизира към ниските температури и увеличава предела на чувствителността си към студа. Това е свързано с натрупването на повече кафява мастна тъкан през студеното време. Бебетата и животните, които хибернират през зимата, имат изобилие от нея. 

5. Не забравяйте да се движите

Както треперенето помага за временното загряване на организма, така и движението го прави, дори в по-голяма степен. Една добра разгрявка може да осигури на организма ви приток на енергия и физическа топлина. Движението на кръвта пък разнася топлината до крайниците, запазвайки ги по-топли.

Виж още: Полезен трик, когато ни е студено

6. Хранете се обилно

За да има изразходване на калории, трябва да има и набавяне на калории. Затова и в студени дни е добре да се яде повече, отколкото организмът по принцип изгаря. Така си осигуряваме повече енергия за загряване. И все пак това не означава да преяждаме или да прекаляваме с вредните храни. Но все пак спокойно можете да си позволите повече шоколад, храни, богати на мазнини, като ядки, риба и авокадо, както и протеини.

7. Не забравяйте топлите напитки

В студените дни е важно да приемаме достатъчно количество течности, като най-добре е те да са затоплени, тъй като допълнително ще повишат телесната ви температура. Важно в случая е те да не са съвсем горещи. Противно на общите вярвания, че алкохолът загрява, в студените месеци е добре да го избягвате, защото той има точно обратния ефект и всъщност изстудява организма ви, карайки ви да си мислите, че ви е по-топло.

Виж още: Чаят през зимата

Източник: "Дейли мейл", "Дневник"