Следите тенденциите в отрасъла си и редовно раждате свежи идеи? Чудесно! Но как да поднесем новостите на шеф, който е консервативен.

Човешката природа и опитът от рутината пречат на много ръководители да се пренастроят на съвременна вълна. Немалка част от ръководителите истински се затрудняват да приемат, че трябва да изпробват нови подходи и идеи. Страхът от грешка и загуба на власт е много силен. 

Затова опитайте следните подходи, когато искате да убедите началника си да поеме по нов път:

Изпълнявайте отлично работата си.
Най-добрият начин да повлияете положително на шефа е вашата собствена продуктивност. Предложенията, внесени от един от най-ефективните членове на екипа, имат най-голям шанс да бъдат чути. Преди да започнете голямата революция се уверете, че началството гледа на вас с добро око. Бъдете търпеливи. И сравнете мащаба на предложението си с нивото на репутацията си.

Поставете се на мястото на шефа.
Не бива да започвате с лични проблеми или с неща, които вие самите искате да пробвате. Вместо това помислете от гледната точка на ръководителя. Какви са целите му? Какво ще му помогне да постигне успех? Към какви постижения се стреми? С помощта на какво може да ги постигне?

Съпоставете предложението си с висшите цели.
Задайте си няколко въпроса: Ще помогне ли идеята ви за увеличаване на продажбите или за нов приток на клиенти? Твърде големи ли са съпътстващите разходи? После разгледайте отговорите точка по точка. Може би ще забележите, че има алтернативни идеи, които ще доведат до по-ефективен подход към изпълнението на първоначалния план.

Осигурете си подкрепата на влиятелни колеги.
Ако идеята ви наистина е интересна и продуктивна, няма да ви е трудно да си спечелите подкрепата на един-двама уважавани сътрудници на компанията. Мнението на авторитетните колеги ще стане отличен аргумент при предлагането на идеята ви. В някои случаи даже е по-добре да я представите през устата или ръцете на друг човек. Най-добре е да "вербувате" връстниците на шефа си, неговите приятели, съученици или роднини от организацията.

Вижте още: Как да се харесате на шефа

Открийте силни организации, които практикуват иновации.
Опитайте да намерите някоя силна организация, която вече прилага нещо подобно на това, което искате да опитате вие. Запознайте се с книги и списания, които са проучили прилагането на идеите на практика. Почерпените по този начин знания ще ви помогнат да отговорите на въпросите, които шефът вероятно ще ви зададе. И най-важното – в съзнанието ви ще се оформи реалистична картина на това, което искате да опитате. Може да се окаже, че мисълта ви не е толкова добра.

Планирайте пробен период.
Намалете усещането за риск, като предложите на шефа да опита нововъведението на експериментална основа. Например за седмица или месец. Обсъдете критериите, според които ще анализирате успеха. Ако досега не сте се обръщали към началника по този начин, започнете с най-простите варианти, които предлагат най-ниска степен на риск. Така може да си спечелите доверие за в бъдеще и за други проекти.

Направете първата крачка.
Уловете ситуацията, която ви дава най-добра възможност да ви чуят. Може би вашият шеф предпочита да общува чрез имейл? Или да поговори на четири очи в кафенето? Определете проблема, предложете решение, назначете пробен период, позовете се на чуждия опит. И не забравяйте да наблюдавате как колегите ви общуват с началника – какви подходи използват и работят ли те?

Дайте максимума от себе си.
Направете всичко възможно, за да реализирате идеята си по време на пробния период. Бъдещата ви репутация зависи пряко от резултата. Ако той е добър, шефът ще се съгласи с промените, а вашият кредит на доверие ще се подобри. Ако се провалите, следващия път ще бъде много по-трудно да поискате да ви се доверят. Направете всичко, което зависи от вас, за да извлечете урок за себе си и за цялата организация, ако се провалите. При всяко положение полученият опит може да стане основа за успех при следващото предизвикателство.

Вижте още: Шест начина да се откроявате на работа

По материали от LifeHacker / Mениджър Нюз