Няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да не сте толкова изнервени, когато ви се наложи да говорите пред публика

Да можеш да говориш пред публика е доста полезно умение. И колкото и просто да звучи на думи, толкова е сложно на практика. 

На някои просто им се отдава, докато други буквално загубват ума и дума при идеята, че трябва да се изявят пред публика. Реално повечето хора се притесняват, когато им се налага да говорят пред аудитория, била тя и съставена от техни колеги или приятели. 

Ако вие сте сред тези притеснителни оратори, Lifehack.org ви дава няколко ценни съвета, които могат да ви помогнат да се преборите с този страх. Изпробвайте ги и следващата ви презентация ще бъде далеч по-успешна:

1. Отидете достатъчно рано. Дайте си време да се подготвите, да прочетете още веднъж бележките си или да прегледате слайдовете. Така ще можете и да реагирате, ако се случи нещо непредвидено в последния момент.

Виж още: Как да говорим пред публика

2. Направете някои леки упражнения. Притеснението е – в същността си – повишено ниво на адреналин. Оползотворете го. Няколко подскока или бягане на място ще го канализират и ще се почувствате по-спокойни.

3. Избягвайте кофеина. Ако не можете без кафе, пийнете, но малко. Големите количества ще ви направят още по-нервни.

Виж още: 7 съвета как да станете добър оратор

4. Дръжте ръцете си заети. Мъчително е да гледаш презентатор, който не знае какво да прави с ръцете си. Хванете химикалка или нещо друго подходящо.

5. Говорете бавно. Бързото изстрелване на информация е показател за несигурност и тревожност.

6. Не се фокусирайте върху грешките си. Може да сбъркате факт или да се запънете на дума. В това няма нищо страшно. Извинете се и продължете напред, но не показвайте, че сте се разстроили и не изпадайте в обяснения. Другите изобщо няма да му обърнат толкова внимание, колкото самите вие.

Виж още: 15 съвета за въздействаща презентация

Източник: lifehack.org